Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Köztársaság az ország teljes körû európai és euroatlanti integrációját célzó törekvések fontos állomásaként 1994. február 8-án csatlakozott a békepartnerség programjához. A békepartnerség keretdokumentumában megfogalmazott célok és együttmûködési tevékenységek összhangban állnak a biztonságpolitika, illetve a honvédelmi alapelvekrõl elfogadott országgyûlési határozatokkal, továbbá a honvédelemrõl szóló törvénnyel.

Az Országgyûlés 1994 decemberében 66. számú határozatában kötelezte a kormányt, hogy nyújtson be törvényjavaslatot a NATO-békepartnerség keretdokumentuma törvénybe iktatására, továbbá a keretdokumentum végrehajtására vonatkozóan. A napirendre tûzött törvényjavaslattal a kormány e kötelezettségének tesz eleget.

(17.50)

A törvény tervezete a keretdokumentum feladatainak megvalósítását biztosító hazai tevékenység szervezeti, mûködési alapkérdéseit és az integrációs folyamat egyes rövid távú, aktuális kérdéseit szabályozza. Ennek megfelelõen a tervezet kihirdeti a keretdokumentum szövegét, a végrehajtást pedig a kormány felelõsségébe utalja. A tervezet rendelkezéseket tartalmaz az éves programok tervezésével kapcsolatos fontosabb költségvetési kérdésekre, és meghatározza az Országgyûlés jóváhagyással kapcsolatos feladatait is.

Az 1995-re vonatkozó egyedi szabályozástól eltérõen a törvényjavaslat a keretdokumentum végrehajtását biztosító költségvetési fedezetet nem elkülönített keretben kezeli, hanem az érintett minisztériumok költségvetési fejezeteiben állapítja meg. Külön rendelkezik ugyanakkor a törvényjavaslat arról, hogy ezen összegek kizárólag a békepartnerség céljaira használhatók, és az adott költségvetési fejezeten belül nem csoportosíthatók át más célra.

A tervezet külön elõírást tartalmaz a Magyar Köztársaságban tartózkodó külföldi és a külföldön tartózkodó magyar fegyveres erõk és tagjainak jogállásával, továbbá a minõsített katonai információk védelmével kapcsolatos nemzetközi szerzõdések megkötésére.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány a törvényjavaslat sürgõsségi eljárásban történõ tárgyalását kérte az Országgyûléstõl. A téma politikai jelentõségén túl mindezt az indokolja, hogy a törvényjavaslat részletesen szabályozza az együttmûködés tervezési és végrehajtási rendjét. Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a törvényjavaslatot fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage