Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen.

Tisztelt Országgyûlés! Most a határozathozatal következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy tárgysorozatába veszi-e Pokorni Zoltán képviselõ úr, Fidesz, T/989. számú önálló indítványát a felsõoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény módosításáról. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 91 igen szavazattal, 147 ellenszavazattal, 54 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot nem vette tárgysorozatába.

(Barsiné Pataky Etelka jelzi, hogy gépe nem mûködik.) Megkérem közben a technikusokat, hogy Barsiné Pataky Etelka gépét szíveskedjenek bekapcsolni.

Tisztelt Országgyûlés! Tegnapi ülésnapunkon lezártuk a magyar honvédség hosszú, valamint középtávú fejlesztésének irányairól és létszámáról szóló országgyûlési határozati javaslat általános vitáját, de a részletes vitára bocsátásra nem került sor.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy az elõterjesztést bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 218 igen szavazattal, 69 ellenszavazattal, 2 tartózkodás mellett az országgyûlési határozati javaslatot részletes vitára bocsátotta. (Több képviselõ jelzi, hogy nem mûködik a gépe.)

Több képviselõtársunk jelzi, nem mûködik a gépe. Pécsi Ildikó jelezte, Fodor Gábor miniszter úr, Kósáné Kovács Magda miniszter asszony. Kinek nem mûködik még? Godó Lajos képviselõ úré szintén nem mûködik. A többi képviselõtársamnak rendben van a szavazógépe? Köszönöm szépen.

Tisztelt Országgyûlés! A házbizottság múlt csütörtöki ülésén áttekintette a nyári szünetig hátralevõ feladatokat, és ennek alapján a Házszabály 23. §-ának m) pontjában foglalt jogkörének megfelelõen javaslatot terjesztett elõ a Házszabálytól való eltérésre, amelyet H/1238. számon kaptak kézhez képviselõtársaim.

A javaslat szerint az elõterjesztés mellékletében felsorolt önálló indítványok határozathozatala során az Országgyûlés a házbizottság javaslatában meghatározott módon térjen el a Házszabály rendelkezéseitõl.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály 140. §-ának (1) bekezdése alapján a javaslatról az Országgyûlés képviselõcsoportonként legfeljebb egy felszólaló meghallgatását követõen határoz. Megkérdezem a képviselõcsoportokat, kívánnak- e a javaslattal kapcsolatban felszólalni? Jelzés nem érkezett.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatal következik. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a Házszabály értelmében a Házszabálytól való eltéréshez a jelen levõ képviselõk négyötödének szavazata szükséges. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a házbizottság H/1238. számon benyújtott javaslatát? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 295 igen szavazattal, 2 ellenszavazattal, 2 tartózkodás mellett a javaslatot elfogadta.

(17.30)

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a személyi javaslatok megtárgyalása. Az MDF frakcióvezetõjének ajánlása alapján a Házszabály 23. §-a e) pontjának megfelelõen a házbizottság személyi javaslatokat terjesztett elõ H/1254. számon.

A házbizottság a környezetvédelmi bizottságba a dr. Varga István képviselõ úr lemondása miatt megüresedett helyre Bogárdi Zoltánt jelöli a bizottság tagjává. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a személyi javaslattal? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 272 igen szavazattal, 8 ellenszavazat, 14 tartózkodás mellett Bogárdi Zoltánt a környezetvédelmi bizottság tagjává választotta. Képviselõ úrnak a bizottságban jó munkát kívánunk. (Taps.)

A házbizottság (Zaj.) - kérem, egy kicsit halkabban beszélgessenek - a mentelmi bizottságba a dr. Balsai István képviselõ úr lemondása miatt megüresedett helyre dr. Varga Istvánt jelöli a bizottság tagjává. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a személyi javaslattal? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 290 igen szavazattal, 1 ellenszavazat, 6 tartózkodás mellett dr. Varga Istvánt a mentelmi bizottság tagjává megválasztotta. Képviselõ úrnak a bizottságban jó munkát kívánunk. (Taps.)

A házbizottság az önkormányzati bizottságba a dr. Kónya Imre képviselõ úr lemondása miatt megüresedett helyre Demeter Ervint jelöli a bizottság tagjává. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a személyi javaslattal? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 266 igen szavazattal, 6 ellenszavazat, 17 tartózkodás mellett Demeter Ervint az önkormányzati bizottság tagjává megválasztotta. Képviselõ úrnak a bizottságban jó munkát kívánunk. (Taps.)

Tisztelt Országgyûlés! A házbizottság a 66/1995. (VI. 17.) OGY határozat 3. pontja alapján az adós- és bankkonszolidáció körülményeinek tisztázására létrehozott vizsgálóbizottság elnökének Varga Mihály képviselõ urat, Fidesz, alelnökének Keller László képviselõ urat, MSZP, javasolja. A javaslatot H/1239. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a személyi javaslattal? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 293 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 7 tartózkodással Varga Mihályt a vizsgáló bizottság elnökének, Keller Lászlót pedig alelnökének megválasztotta. Kívánok a tisztségviselõknek jó munkát a bizottságban. (Taps.)

Tisztelt Országgyûlés! A Házbizottság a 67/1995. (VI. 17.) OGY határozat 3. pontja alapján a Budapest Bank részére juttatott állami támogatás körülményeinek tisztázására létrehozott vizsgálóbizottság elnökének Kósa Lajos képviselõ urat, Fidesz, alelnökének Ungár Klára képviselõ asszonyt, SZDSZ, javasolja. A javaslatot H/1255. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a személyi javaslattal? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 273 igen szavazattal, 2 ellenszavazattal, 21 tartózkodás mellett Kósa Lajost a vizsgálóbizottság elnökének, Ungár Klárát pedig alelnökének megválasztotta.

Engedjék meg, hogy az újonnan megválasztott bizottsági tagoknak és tisztségviselõknek eredményes munkát és sok sikert kívánjak az Országgyûlés és a magam nevében. (Taps.)

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az 1995. évben a békepartnerség- program keretdokumentum alapján, illetve a békepartnerség szellemében tervezett csapatmozgásokról szóló országgyûlési határozati javaslat általános vitája és határozathozatala. Az elõterjesztést H/1196. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót Fodor István államtitkár úrnak, a napirendi pont elõadójának.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage