Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Az alkotmány 40/B §-ának (1) bekezdése, illetve 40/C §-ának (1) bekezdése alapján a kormány néhány esetben már kérte az Országgyûlés elõzetes hozzájárulását ahhoz, hogy magyar, illetve külföldi fegyveres alakulatok ebben az esztendõben átléphessék a Magyar Köztársaság államhatárát közös gyakorlatok végrehajtására.

Jelen elõterjesztésünkkel az a célunk, hogy a kormány és a parlament munkájának egyszerûsítése és a végrehajtók tevékenységének tervezhetõsége érdekében egyetlen határozati javaslatba gyûjtsük az 1995-ben várható országgyûlési hozzájárulást igénylõ további gyakorlatokat.

Az országgyûlési hozzájárulást igénylõ csapatmozgásokat két csoportba osztva terjesztjük elõ. Az elsõ csoportba a békepartnerség-program keretdokumentuma alapján 1995. évre tervezett gyakorlatok tartoznak. Az e csoportba tartozó gyakorlatok teljesítéséhez szükséges forrásokat az Országgyûlés a Magyar Köztársaság költségvetésérõl szóló törvény keretében a NATO békepartnerség-program kiadásaira biztosította.

A másik csoportba azok a közös kiképzések tartoznak, amelyeket NATO tagállamokkal, szomszédos és más országokkal két- vagy többoldalú megállapodások alapján tervezünk. Ezekre a rendezvényekre az a jellemzõ, hogy bár nem az egyes országok egyéni felajánlási programjának keretében, ám a békepartnerség-program keretdokumentumának szellemében kerülnek megrendezésre.

Az egész folyamatot a tervezéstõl az elõkészítésen át a végrehajtásig a NATO figyelemmel kíséri, sõt, részt vesz az egyes országok közötti egyeztetésen. Ezen utóbbi csoportba tartozó, a békepartnerség szellemében tervezett két- és többoldalú megállapodásokban szereplõ gyakorlatoknak a magyar egységekre jutó költségeit a honvédség 1995. évi gyakorlataira tervezett költségvetési elõirányzatából a honvédelmi tárca fedezi. A költségekrõl szólva meg kell említeni, hogy az Amerikai Egyesült Államok Magyarország részére 1995-ben a különbözõ típusú gyakorlatokhoz 661 ezer USA- dollár támogatást biztosít.

Tisztelt Országgyûlés! Kérem önöket, hogy kiképzési céljaink megvalósítása és a békepartnerségi program keretdokumentumával összefüggésben vállalt kötelezettségeink teljesítése érdekében támogassák a kormány napirenden levõ elõterjesztését. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

(17.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage