Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Amint azt bejelentettem, Suchman Tamás miniszter úr a 11. és 12. napirendi ponttal kapcsolatos együttes zárszót kívánt tartani.

Most a szavazás a T/1118. számú javaslatról történik. Ennek kapcsán emlékeztetem a tisztelt Országgyûlést, hogy a kormány Soós Károly Attila ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár úrnak a frakcióvezetõkhöz eljuttatott levele szerint a T/1118/5. számú ajánlás mindkét pontját támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a támogatott módosítójavaslat-sort 211 igen, 36 ellenszavazat, 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatalunk végére értünk. A zárószavazásra pénteken kerül sor.

Soron következik, tisztelt Országgyûlés, az állam tulajdonában lévõ vállalkozói vagyon értékesítésérõl szóló 1995. évi XXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatainak határozathozatala. Az elõterjesztést T/1119. számon, a gazdasági bizottság ajánlását pedig T/1119/7., a kiegészítõ ajánlást T/1119/11. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Tisztelt Országgyûlés! A T/1119/7. számú ajánlás 1. és 2. pontjai, valamint a T/1119/11. számú ajánlás 1. pontja nem kapta meg a bizottság szükséges támogatását. A kiegészítõ ajánlás 3. pontjában lévõ javaslatról a KDNP-frakció szavazást kért.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány dr. Suchman Tamás tárca nélküli miniszter úrnak a frakcióvezetõkhöz eljuttatott levele szerint a T/1119/11. számú kiegészítõ ajánlás 2. pontját támogatja. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja az ajánlás 1. pontjában lévõ indítvány elfogadását. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a támogatott módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 249 igen, 16 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett a támogatott javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most arról a módosító javaslatról határozunk, amelyrõl a KDNP képviselõcsoportja szavazást kért.

A kiegészítõ ajánlás 3. pontjában Latorcai János és Csépe Béla a törvényjavaslat mellékletének módosítását javasolja, amelyben a tartós állami részesedés legalacsonyabb mértékére tesznek a törvényjavaslattól eltérõ indítványt. Nem kapta meg a bizottság szükséges támogatását, amint azt jeleztem, frakciókérésre szavazunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 69 igen, 175 ellenszavazat és 29 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. A zárószavazásra pénteki ülésünkön kerül sor.

(19.10)

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény kiegészítésérõl szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. (Általános zaj.) Borzasztó nehéz ám túlkiabálni közel háromszáz embert, tisztelt Országgyûlés!

Az elõterjesztést T/1123. számon, a bizottságok együttes ajánlásait pedig T/1123/10., T/1123/16. és T/1123/20. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Emlékeztetem önöket, hogy a miniszteri zárszó már elhangzott.

Tisztelt Országgyûlés! Elõször arról a módosító javaslatról határozunk, amelyet a kormány támogat.

Tisztelt Országgyûlés! A T/1123/10. számú ajánlás 2. pontja nem kapta meg a szükséges bizottsági támogatást, ezért errõl nem határoz az Országgyûlés. Felhívom figyelmüket, hogy az alkotmány 44/C §-a alapján a helyi önkormányzatokról szóló törvény elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmadának "igen" szavazata szükséges. Ennek alapján a módosító javaslatokról történõ szavazáshoz és a zárószavazáshoz egyaránt minõsített többség szükséges.

Tisztelt Országgyûlés! Kuncze Gábor belügyminiszter úrnak a frakcióvezetõkhöz eljuttatott levele szerint a kormány a T/1123/20. számú második kiegészítõ ajánlás 2. pontját támogatja. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a támogatott módosító javaslat elfogadása kizárja a T/1123/10. számú ajánlás 2., 3., 4., 5., 6., 7. és 8. pontjában, valamint a T/1123/16. számú kiegészítõ ajánlás 1., 4., 5., 6. és 7. pontjában, továbbá a T/1123/20. számú második kiegészítõ ajánlás 1. pontjában lévõ javaslatok elfogadását. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e ezek után a támogatott módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 199 igen szavazat, 75 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett a támogatott módosító javaslatot elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, tisztelt Országgyûlés, amelyeket a kormány nem támogatott, és a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

A kiegészítõ ajánlás 8., 9. és 10. pontjaiban Dióssy László és képviselõtársai, Csernus Ferenc és képviselõtársai, valamint Dornbach Alajos és képviselõtársai szó szerint megegyezõ javaslatukban a törvényjavaslat 3. §- ának új bekezdéssel történõ kiegészítését indítványozzák. Eszerint: a törvényben foglalt rendelkezéseket a folyamatban lévõ vagyonátadási ügyekben is alkalmazni kell. A bizottságok támogatják. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 71 igen szavazat, 170 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 1. pontjában Rozgonyi József és Puha Sándor a törvényjavaslat címének kiegészítését javasolják. Eszerint az új cím "A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény módosításáról és kiegészítésérõl" legyen. A bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 93 igen szavazat, 167 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. A zárószavazásra pénteki ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a Magyar Köztársaság 1995. évi pótköltségvetésérõl szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/901. számon, az egységes javaslatot pedig T/901/153. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az egységes javaslatban négy helyen apró leírási hiba történt. (Zaj.) Az Országgyûlés a határozathozatal során a korábban elfogadott módosító javaslatoknak megfelelõen szavaz.

A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján a költségvetési bizottság módosító javaslatot nyújtott be T/901/154. számon, és errõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/901/155. számon.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem a költségvetési bizottságot, hogy kívánja-e a módosító javaslatokat szóban is megindokolni. (Nincs jelentkezõ.) Nem kívánja.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki szólni a módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván.

A záróvitát ezzel lezárom.

Megkérdezem Akar László pénzügyminisztériumi államtitkárt, kíván-e válaszolni vagy szólni. (Akar László: Nem.) Nem kíván szólni.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a költségvetési bizottság módosító javaslatait a T/901/150. számú ajánlás 1-5. pontjáig terjedõen. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 236 igen szavazattal, 34 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a Magyar Köztársaság 1995. évi pótköltségvetésérõl szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint, figyelemmel a leírási hibákra vonatkozó megjegyzésre is. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 201 igen szavazattal, 81 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja nevében Sándorffy Ottó kívánja a frakció szavazatát megindokolni. Megadom a szót. (Folyamatos zaj.) Figyelmet kérek, képviselõtársaim!

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage