Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Megkérem képviselõtársaimat, foglalják el helyüket! S egyben bejelentem, tisztelt Országgyûlés, hogy ezentúl ezeket a sztereotip szavakat úgy fogom mondani, hogy "Képviselõtársaim, foglalják el helyüket!". (Taps.) Mind ez ideig "helyeiket" mondtam. (Taps.)

Mentségemre szolgáljon, hogy kezdetben azt mondtam, "helyüket". Kaptam egy levelet egy állampolgártól, aki felvilágosított, hogy rosszul mondom, és úgy kell mondanom, hogy "Képviselõtársaim, foglalják el helyeiket!". Azóta azonban három újabb levelet kaptam... (Derültség. - Pécsi Ildikó: Holnap én is írok egyet.) ..., amiben azt mondták, úgy mondjam, "foglalják el helyüket". (Derültség.) A többség elve alapján... (Derültség, zaj.)

Tisztelt Országgyûlés! Azt is el kell árulnom, amit ma tudtam meg, hogy a jegyzõ képviselõtársaim mindig kijavították a jegyzõkönyvben, és ott úgy szerepel, hogy "foglalják el helyüket". (Derültség, taps.)

Tisztelt Országgyûlés! Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy a házbizottságon egyetértés alakult ki abban, hogy pénteken térünk vissza a bírák ügyében a zárószavazásra. Hogy milyen formát ölt, azt majd péntekig az MDF képviselõcsoportja még meg fogja gondolni.

Tisztelt Országgyûlés! Folytassuk a soron lévõ feladataink megoldását. Ez pedig az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/1048. számon, az egységes javaslatot pedig T/1048/32. számon kapták kézhez képviselõtársaink. A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatot nyújtott be T/1048/33. számon, és errõl ajánlást készített a T/1048/34. számon.

Tisztelt Országgyûlés! Nekem mindegy, hogy a "helyüket" vagy a "helyeiket" foglalják el a képviselõtársaim, de jó lenne, ha leülnének. (Taps, derültség.)

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem Hack Pétert, az alkotmányügyi bizottság elnökét, hogy kívánja-e a módosító javaslatot szóban is indokolni? Nem kívánja.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki szólni a módosító javaslatokhoz kapcsolódóan? Antalóczy Attila gépe... (Antalóczy Attila: Nem.) Nem kíván Antalóczy Attila sem. Mivel képviselõtársunk nem jelentkezett, a záró vitát lezárom.

Megkérdezem Kuncze Gábort, hogy a módosító javaslathoz kíván-e... (Kuncze Gábor: Nem.) Nem kíván a miniszter úr sem.

Most tehát, tisztelt Országgyûlés, a módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatait, a T/1048/34. számú ajánlás 1. pontja szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 241 igen szavazattal, 4 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett a módosító javaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most a zárószavazás következik. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Orbán Viktor mások helyett is szavaz. (Dr. Orbán Viktor: Ez igaz.)

Tisztelt Országgyûlés! Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 205 igen szavazattal, 2 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.

Az MDF képviselõcsoportja nevében dr. Kutrucz Katalin képviselõ asszony kívánja a frakció szavazatát megindokolni. Megadom a szót.

(21.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage