Pálfi Dénes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PÁLFI DÉNES (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A Kereszténydemokrata Néppárt frakciója nem tudta támogatni a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény kiegészítését. Annak ellenére nem tudta támogatni, hogy a most megszavazott kiegészítés lényegesen jobb, mint a kormány által eredetileg beterjesztett, de sajnos lényegesen gyengébb, mint amit az érdekképviseleti szervek által elõkészítve több képviselõtársammal módosításra nyújtottunk be.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Engedje meg, hogy most öntõl idézhessek, abból a levélbõl, amit ez év június 6-án intézett a Települési Önkormányzatok Szövetségének küldöttgyûléséhez: "A kormány és személyesen magam is kezdettõl fogva figyelemmel kísértük az önkormányzatok munkáját és az országos szövetség tevékenységét, annak a tudatában, hogy a politika hatékonysága, közös céljaink megvalósítása, a nemzeti érdek gyakorlati érvényesülése a településeken dõl el. Csak az önkormányzatoknak van lehetõségük arra, hogy a gazdaság, a kultúra, az infrastruktúra fejlõdését és ésszerû formálását a különbözõ szociális helyzetû rétegek érdekeinek és lehetõségeinek figyelembevételével biztosítsák".

Miniszterelnök úr, sommás megállapítása mindez az önkormányzatok felelõsségteljes, széles körû tevékenységének. Mi is tudatában vagyunk annak, hogy az önkormányzati lét és mûködés feltételrendszere nem szakítható el az ország gazdaságának állapotától, a költségvetés teherbíró képességétõl, azonban azt is hangsúlyozzuk, hogy a gazdaság fejlõdésének, a költségvetés teherviselõ képessége késõbbi növekedésének nélkülözhetetlen feltétele a települési infrastruktúra fejlettsége terén meglévõ, helyenként elemi hiányok felszámolása, az új technikák, technológiák befogadására, alkalmazására kész új generációk oktatási-nevelési feltételeinek megvalósítása.

Mi úgy gondoltuk, tisztelt képviselõtársaim, hogy itt most egy lehetõség van az önkormányzatok e széles körû, felelõsségteljes tevékenységének anyagi helyzetén javítani. Nem ez történt - csak alamizsnát kaptak a közvagyonból az önkormányzatok. Ezért nem tudtuk támogatni mindezt. Köszönöm figyelmüket. (Taps a KDNP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage