Pozsgai Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

POZSGAI BALÁZS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Röviden kívánom indokolni a szocialista frakció döntését, amely frakció döntésében támogatta e kétharmados törvénymódosítás elfogadását.

Azzal kezdeném, hogy e törvénymódosítással kapcsolatban komoly vitáink voltak frakción belül is, hiszen gazdasági munkacsoportunk e törvénymódosítást nem kezdeményezte. Ugyanakkor sikerült mégis - közösen az önkormányzatokkal foglalkozó szakemberek, képviselõk véleménye felhasználásával - elmozdítani a kérdést arra, hogy foglalkozzon azzal a parlament.

Mi kettõs célt tûztünk ki magunk elé. Az egyik az, hogy az az ígéret, amely 1990 óta a Ház elõtt, illetve az elõttünk tevékenykedõ kormány elõtt is volt - hogy végrehajtson egy dolgot -, az elmúlt évek során nem történt meg. A másik cél az volt, hogy az önkormányzatok hozzájussanak ahhoz a jogos vagyonukhoz, amely mindenképpen megilleti õket. És volt egy harmadik célunk is, ez pedig a privatizációval függött össze, hogy mindezek a folyamatok úgy mehessenek végbe, hogy megfelelõ vagyoni alap után tisztességes bevételhez tudjon jutni a magyar állam.

Mi úgy ítéljük meg, hogy az eltelt idõszakban, a viták során a módosító javaslatokkal egy olyan kompromisszumot sikerült elérni, amely mindenképpen kedvezõ mind a privatizáció, mind az önkormányzatok számára is. Én nem tudom, hogy lehet alamizsnának hívni azt, ha valahol legalább egy villamos közmû tekintetében 60 milliárd körüli összeget fog kapni az önkormányzatok többsége.

Mi ezekkel a megfontolásokkal támogattuk és szavaztuk meg e kétharmados törvény módosítását. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage