Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Javaslom, hogy zárjuk le ezt a napirendi pontot. Figyelemmel arra, hogy az Országgyûlés érvényesen szavazott bizonyos javaslatokról.

Az országgyûlési határozat meghatározza a bizottság létszámát. Ehhez képest egy fõvel kevesebbet választott az Országgyûlés, és nem választott tisztségviselõket. Tehát a bizottság mûködése ebbõl a szempontból az én véleményem szerint egy lebegõ helyzetben van, hiszen nincs elnöke, nincs, aki összehívja a bizottságot, ebbõl a szempontból azt hiszem, teljesen közömbös, hogy most megállapítjuk, hogy megalakult vagy nem alakult meg a bizottság. Nem valószínû, hogy holnapi napon a bizottság ülésezni kívánna, tehát tisztelettel azt javaslom, hogy a csütörtöki házbizottsági ülésen térjünk vissza erre a kérdésre, és a következõ héten javaslatot teszünk a Háznak a bizottság tagsága teljes körének a megválasztására. Egyébként is hátra van még a bizottság elnökének és tisztségviselõinek a megválasztása, illetõleg az azzal kapcsolatos egyeztetésnek a lefolytatása.

Én borzasztóan sajnálom, hogy ez a dolog így alakult. Ki kell jelentenem a véleményemet: ebben a Házban öt év alatt tulajdonképpen egyetlenegy dologban mûködött konszenzus, és ez nagyjából a bizottsági összetétel volt. Meg tudtunk állapodni a legélesebb idõszakban is abban, hogy a frakciók által javasolt személyeket a Ház mindig megválasztotta.

Szocialista párti képviselõtársaim figyelmét szeretném felhívni, hogy volt itt ebben a Házban 1990 májusa és júniusa is, és ez a dolog akkor is mûködött. Nagyon kár tehát, hogy ez így alakult. Én borzasztóan sajnálom, és remélem, hogy ezt még majd lehet korrigálni.

De javaslom, hogy ezt a kérdést vegyük le napirendrõl és a csütörtöki házbizottsági ülésen tárgyaljuk meg. Aki ezzel egyetért, kézfelemeléssel szavazzon! (Taps az SZDSZ padsoraiban. - Szavazás.) Látható többség, ezt a napirendi pontot lezártuk.

(18.20)

Soron következik a szakképzésrõl szóló 1993. évi LXXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája, folytatása és lezárása, ahogy képviselõtársaim elhagyják a termet. (Derültség. A termet sok képviselõ elhagyja.)

Tisztelt Országgyûlés! Megadom a szót Dobos Krisztina képviselõ asszonynak a szakképzésrõl szóló törvény vitájában való részvételre, és átadom az elnöklést Kóródi Mária alelnök asszonynak.

(Az elnöki széket dr. Kóródi Mária, az Országgyûlés alelnöke foglalja

el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage