Jeszenszky Géza Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JESZENSZKY GÉZA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Õszintén szólva sajnálattal tapasztalom, hogy Horn Gyula miniszterelnök nem válaszol személyesen erre a kérdésre. Látszólag talán a belügyi tárca illetékességérõl van szó, azonban a beadott szövegbõl is, és az általam elmondottakból is fakad, hogy ez túlmegy a belügyi tárcán. Különben is egy kormányrendeletrõl vagy kormányutasításról van szó, aminek, úgy érzem, vagy filozófiai alapja van, vagy pedig ez a látszat alakult ki ezzel kapcsolatban.

Horn Gyula miniszterelnök szívesen ünnepelteti magát mint határnyitó. Nem az én feladatom, majd az utókor dönti el, hogy kinek milyen szerepe volt ebben. Megvolt az õ szerepe is ebben, ezt senki sem vitatja el. De nagyon remélem, hogy õ sem szeretné azt, hogy mint határbezáró, határlezáró legyen ismertté itt, a Kárpát-medencében. Márpedig az utóbbi egy-két hónapban olyan jelenségeket tapasztalunk, és a kormány augusztus 24-én bejelentett - másnap a lapokban ismertetett - határrendészeti intézkedései nyomán olyan jelenségeket tapasztalok, amelyek nehezítik a határ átlépését, különösen keleti és déli határaink mentén.

Félreértés ne essék, én nem általában vagyok a nyitott határok híve. Úgy gondolom, hogy a tisztességes embereknek, turistáknak, utazóknak és üzletembereknek legyen a határ nyitott minden irányban, és legyen a határ szigorúan zárt minden bûnözõ számára, szesz- és embercsempészek, autótolvajok számára. Tehát önmagában véve a határellenõrzés szigorítását egyáltalán nem kifogásolom - különösen nem a keleti és a déli határon. Azonban ennek a mikéntjét... - ez tölt el aggodalommal.

A konkrét példa - attól félek - naponta ismétlõdik. Augusztus 28-án érkezik a Korona Expressz a Székelyföldrõl, hajnali 3-kor a magyar határra. 28-án esett meg, de azóta úgy hallottam, hogy rendszeresen megesik, hogy az utasokat ellenõrzik, és azokat, akiknek úgynevezett új román útlevelük van, a vonatról leszállítják azzal, miszerint föltehetõ, hogy õket már korábban kitiltották az országból, és csupán azért van új útlevelük - amibõl nem látszik ez a kitiltás -, hogy így kijátsszák a hatóságokat. 28-án negyven embert szállítottak le a vonatról.

Azt hiszem, hogy a magyar hatóságoktól elvárhatjuk - és az elõzõ idõszakban nagyon gyors volt a határellenõrzés, tehát elvárhatjuk - azt, hogy a magyar hatóság állapítsa meg rövid idõn belül, hogy az illetõ szerepel-e valamilyen tilalmi listán. Azonban az adott esetben a negyven emberbõl egyetlenegyet sem találtak... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.).., akit okkal tartottak volna vissza. Ellenben a következõ vonattal jöhettek csak el, mert három-négy órát tart ez a vizsgálat. Gondoljuk meg: várják õket Budapesten... (Az elnök ismét megkocogtatja poharát.).., csatlakozásokat veszítenek el!

Tehát azt szeretném kérdezni miniszter úrtól, hogy mik ezek a bizonyos intézkedések, amelyekrõl szó van, és mit tesznek azért, hogy ilyen módon ne akadályozzák a tisztességes emberek forgalmát, utazását. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage