Vankó Magdolna Tartalom Elõzõ Következõ

VANKÓ MAGDOLNA (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A mai vitanapon, amelyen az ország egészségi állapotát kívánjuk megvitatni, a fiatalok közérzetérõl, életmódjáról szeretnék szólni.

Mindenekelõtt úgy látom, hogy egy széles körû nevelõmunkára van szükség ahhoz, hogy a serdülõk és a fiatal felnõttek között az egészség, az egészséges életmód legyen a legnagyobb érték. Hogy ne azzal dicsekedjenek a gyerekek egymás közöt, hogy ki hány felest tud meginni egy ültõ helyében, hanem, hogy mennyi fekvõtámaszt képes kinyomni. Persze, amíg a felnõttekrõl vesznek példát, s a felnõttek túlnyomó részének elszomorító a lelki és testi egészsége, addig elég nehéz dolguk lesz a nevelõknek.

Sok felnõtt alkoholizál, amit lemásolnak a fiatalok. Az alkoholt kipróbáló serdülõkorúak aránya emelkedett az elmúlt években, már a 11 éves korosztály körében is. Ebbõl az következik, hogy a gyerekek alacsonyabb életkorban kezdenek el megismerkedni az alkohollal. Az alkoholt fogyasztó 15 éves lányoknál az emelkedés mértéke 12 százalékos, míg az alkoholt fogyasztó, ugyanilyen korú fiúknál 8 százalékos. Az emelkedõ számok azt mutatták, hogy egyre több az alacsony iskolai végzettségû, alkoholizáló, dohányzó szülõ. A gyerekek nagyobb alkoholfogyasztása pedig összefügg a gyenge tanulmányi eredménnyel és az iskola iránti kedvezõtlen attitûddel.

A problematikus ivás gyakran társul a szabadidõ-eltöltés passzív formáival. A dohányzó és alkoholt fogyasztó megkérdezettek gyakrabban számolnak be pszichoszomatikus tünetekrõl is, így valóban könnyebben megbetegszenek. Ma Magyarországon nem a rák és nem az infarktus, hanem az alkoholizmus, az öngyilkosság, a dohányzás harmadolja a lakosságot. Minden harmadik halott alkoholista, vagy öngyilkos vagy dohányos. Ezért romlik a lakosság halandósága a hatvanas évek óta.

Elvileg nem lehet reklámozni a dohányt és az alkoholt, mégis, amerre csak járunk, sör- és cigarettareklámokba botlunk a gigantplakátokon. Ma még csak a sört, holnap a többi italt és cigarettát reklámozzák. Európában 1500 szál cigaretta jut egy emberre egy évben. Nálunk ez 3100 szál. Az alkoholisták pedig 950 ezren vannak az országban. A külföldi tõke gyorsan reagál: a Philip Morris máris áthelyezte döntõ súlyát Kelet-Európára.

Felteszem tehát a kérdést: miért lehet ezt az arcátlan gyarmati helyzetet önérzettel tûrni? Csak a pénz miatt? Mi lesz a jövõvel, ha Európa azt mondja: ilyen beteg országgal nincs mit kezdeni, mert csak pénzbe kerül? Úgy vélem, ki kell dolgozni egy modern, korszerû reklámszabályozást, amely magában foglalja a reklámszakma önszabályozását. Ez azt jelenti, hogy a reklámozók, akik alkoholt, dohányt akarnak hirdetni, elkészítik a maguk önkorlátozó kódexét, és azt önmaguk keményen betartják és betartatják. Ebben benne van, hogy nem lehet az ifjúságot megcélozni az alkohollal és dohánnyal, valamint a reklámok nem lehetnek rászoktató jellegûek. A népszerû rocksztárokat, sportolókat pedig ki kell zárni az alkohol- és dohányreklámokból. Akikre hallgatnak a fiatalok, akik népszerûek a körükben, azoknak az egészséges életmódot kell hirdetniük.

Ép testben ép lélek - mondja a régi görög közmondás. Én magam is úgy látom, hogy a rendszeres sport nagyon sok mindenben segít. Nem feltétlenül a versenysportra gondolok, hiszen az egészséges sport ott kezdõdik, ahol a versenysport befejezõdik. A rendszeres testedzésre gondoltam, amely karbantartja a testet, fokozza a teljesítõképességet, szolgálja még a lelki egészségvédelmet is, könnyít a feszültségek feloldásában, segíti a gyermekek pszichológiai és szociális fejlõdését.

Ma Magyarországon sokan küzdenek súlyfelesleggel és sokan próbálkoznak mindenféle fogyókúrás csodaszerekkel, gyógyszerekkel - amelyeknek gyakran nagyon kellemetlen mellékhatásaik vannak, és nem lehet fogyni tõlük egy dekát sem - ahelyett, hogy sportolnának.

Számomra mindig nagyon fontos volt a testmozgás, rendszeresen járok az Astoria Fitness Clubba, ahol jólesõ érzés látni a sok pozitív gondolkozású fiatalt, akik az esti sörözgetés helyett a testüket edzik, ital helyett pedig tornabérletet vásárolnak. Jó lenne, ha a sportpolitika nem maradna élsportorientált, hanem többet költenénk a tömegsportra, hiszen a prevenció, a megelõzés mindig olcsóbb volt, mint, mondjuk, a gyógykezelés. Ahhoz, hogy az egészség érték legyen, szükség van hitre is, hogy higgyünk önmagunkban, legyen önbecsülésünk, akaraterõnk az életmódváltáshoz.

Néhány évvel ezelõtt Zsombolyai János készített egy csodálatos filmet "A halálraítélt" címmel. Számomra a film attól vált igazán emberivé, hogy a végén kiírták: köszönjük Mécs Imrének, hogy megengedte, hozzájárult ahhoz, hogy személyes élményeit feldolgozza a film. Mécs Imre, miután 1956 után halálra ítélték, majd a hatvanas évek végén amnesztiával kiszabadult, nyolc gyermeket nevelt föl, mert hitt a jövõben. Én úgy gondolom, nekünk is ilyen hitre van szükségünk ahhoz, hogy az egészség valóban a legfõbb érték legyen az életben. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage