Szalay Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Képviselõtársaim! Dr. Szabó Iván frakcióvezetõ úrral és Miklós László képviselõtársammal együtt módosítási javaslatot terjesztettünk a Ház elé, mellyel a jövedéki - már eleddig is többször módosított - törvényt kívánjuk ezúttal ismét három ponton módosítani. A három, módosításra általunk javasolt pont a következõ:

A sörfõzdék és paprikafeldolgozó üzemek esetében a biztosítékként megkívánt eddigi 5 millió forintos kaució összegét kívánjuk 1 millió forintra lecsökkenteni.

A következõ, általunk javasolt módosítás lényege az lenne, hogy a jövedéki termékek termékzárjegyének elõállítási költségeit nem a költségvetés, nem mi mindannyian fizetnénk, hanem a jövedéki terméket elõállítók, gyártók, vagyis végsõ soron az ezen jövedéki terméket elfogyasztó fogyasztók fizetnék meg.

A törvénymódosítás általunk javasolt harmadik eleme pedig az lenne, hogy a törvényben rendkívül merev módon kettéválasztott nagykereskedelmi és kiskereskedelmi áruforgalmazást szeretnénk egy kissé kevésbé mereven megoldani, egy kevésbé merev megoldást a nagy- és kiskereskedelmi forgalom elválasztására javasolni.

Mindezt sürgõsséggel és kivételes eljárásban, tekintettel arra a tényre, hogy a biztosítékot a sörfõzdék esetén október 31-éig le kéne helyezni. Tehát nem mindegy, hogy 5 millió vagy 1 millió forint lesz akkor az érvényes összeg.

Ez nem teszi egyébként kizárttá, lehetetlenné azt, hogy a kivételes és sürgõs eljárásban is konzultáljunk, illetve a kérdéssel foglalkozó és a kérdésben érintett szakmai szervezetekkel és mindazokkal, akiknek véleménye van az általunk javasolt törvénymódosításról. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage