Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Én is köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy tisztelettel köszöntsem a díszpáholyban helyet foglaló Dzsambin Dombodzsab urat, a Mongol Országos Nagy Hurál alelnökét és kíséretének tagjait. (Taps.) Magyarországi megbeszéléseikhez sok sikert kívánok.

(17.50)

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a közoktatás szervezésével, irányításával kapcsolatos egyes átmeneti szabályokról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/1206. számon, a bizottságok együttes ajánlásait T/1206/20. és T/1206/23. számon kapták kézhez. Elõször azokól a módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés, amelyeket az elõterjesztõ támogat.

Felhívom az önök figyelmét, hogy a határozathozatal során figyelembe vesszük azokat a tárgyalás összevonására vonatkozó ügyrendi döntéseket, melyekrõl a részletes vitában az Országgyûlés határozott.

Az ajánlás 1., 7., 9., 11. számú pontjai, továbbá a kiegészítõ ajánlás 2., 3., 4. számú pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást.

A Kereszténydemokrata Néppárt képviselõcsoportja szavazást kért a 7., 9., 11. pontokban lévõ javaslatokról, ugyanakkor az ajánlás 2. számú pontjában lévõ pont alternatívája a támogatott 3. számú pontban szereplõ indítvány. Annak érdekében, hogy a frakció kérésének megfelelõen errõl szavazni lehessen, külön határoz az Országgyûlés a 3. számú pontról.

Bejelentem, hogy az ajánlás 13. és 14. számú pontjait elõterjesztõje visszavonta. Felhívom az önök figyelmét, hogy a határozathozatal során figyelembe vesszük azokat a korábbi országgyûlési döntéseket, melyeket a részletes vita során hoztunk.

A T/1206/20. számú ajánlás 15. számú pontjában lévõ módosító javslatot teszem fel szavazásra. Felhívom az önök figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja az ajánlás 12. pontjában lévõ javaslat elfogadását. A módosító javaslatot támogatja az elõterjesztõ.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 232 igen szavazattal, 58 ellenszavazattal, 2 tartózkodással elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, melyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.

Az ajánlás 2., 3. számú pontja alternatív megoldást tartalmaz a törvényjavaslat 1. § módosítására.

A 2. számú ponthoz tartalmában kapcsolódik az 5. és a 11. számú pont, ezért ezekrõl együttesen határozunk.

Kovács Kálmán javaslata szerint a tankerületi oktatásügyi központok jogutódja a megyei tanügyi igazgatási iroda legyen.

Benkõ András és képviselõtársai a törvényjavaslat szövegének nyelvtani szövegpontosítását kezdeményezik.

Elõször Kovács Kálmán úr javaslatát teszem fel szavazásra a 2., 5. és 11. számú pontok szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 86 szavazattal, 197 ellenszavazattal, 8 tartózkodással nem fogadta el.

Most Benkõ András és képviselõtársai javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 3. számú pontja szerint. A javaslatot a bizottságok és az elõterjesztõ is támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 193 szavazattal, 91 ellenszavazattal, 8 tartózkodással elfogadta.

A 4. számú pontban Dobos Krisztina a törvényjavaslat 2. §-a helyébe új rendelkezést javasol. Ez a nemzeti alaptanterv szerkezetére, megalkotására terjeszt elõ indítványt.

Felhívom a figyelmüket, hogy a javaslat elfogadása kizárja az ajánlás 6., 7. és a kiegészítõ ajánlás 1. számú pontjában lévõ javaslatok elfogadását.

Dobos Krisztina javaslatához kapcsolódik az ajánlás 8., 10., 16. pontjában lévõ további javaslatsor is, amely a normaszöveg további részének elhagyására irányul. Ezért ezeket együttesen teszem fel szavazásra.

A javaslatokat egyik bizottság sem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 85 igen szavazattal, 198 ellenszavazattal, 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 6., 7. és a kiegészítõ ajánlás 1. számú pontja alternatív megoldást tartalmaz a törvényjavaslat 2. §-ának módosítására. Mindhárom indítvány a nemzeti alaptanterv elfogadásával kapcsolatos szabályok módosítását kezdeményezi.

A 7. számú ponthoz kapcsolódik az ajánlás 9. számú pontja, ezért ezekrõl is együttesen kell szavaznunk.

Elõször Kovács Kálmán javaslatát teszem fel szavazásra a 7. és a 9. számú pontok szerint. Nem kapták meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 72 szavazattal, 195 ellenszavazattal, 29 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most az oktatási bizottság javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 1. számú pontja szerint. Az önkormányzati bizottság nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e az oktatási bizottság módosító javaslatát. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 95 igen szavazattal, 153 ellenszavazattal, 45 tartózkodással nem fogadta el.

Most Benkõ András és képviselõtársai javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 6. számú pontja szerint. Az oktatási bizottság támogatja, az önkormányzati bizottság nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 76 igen szavazattal, 167 ellenszavazattal, 46 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A határozathozatalunk végére értünk. Kérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, melyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Nincs jelentkezõ.) Jelzés nem érkezett.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan a jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Most soron következik a szakképzésrõl szóló 1993. évi LXXVI. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala.

Az elõterjesztést T/1094. számon, a bizottságok együttes ajánlásait T/1094/16. és T/1094/19. számokon kapták kézhez.

Kérdezem Kósáné dr. Kovács Magda munkaügyi miniszter asszonyt, kíván-e a vitában elhangzottakra válaszolni. (Kósáné dr. Kovács Magda: Igen.) Igen. Megadom a szót Kósáné dr. Kovács Magda miniszter asszonynak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage