Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! A hirdetési adóról szóló törvényjavaslat abból a felismerésbõl fakadt, hogy Magyarországon a hirdetés területén olyan monopolhelyzet jött létre, amely a sajtószabadság kialakulását ellehetetleníti. A monopolhelyzet abból adódik, hogy a pénzintézetek és az ezektõl hitelt felvevõ nagyvállalatok egységes politikai, gazdasági érdekcsoportot képeznek, és különbözõ területen monopolhelyzetet hoznak létre.

A monopolhelyzet egyik legjelentõsebbike a hirdetéseket monopolizáló csoport, amelynek tagjai a hirdetésekbõl sajtómonopóliumot hoztak létre, kirekesztvén abból a számukra nemkívánatost - tehát az ellenzéket. Ekként úgy gondolom, hogy képviselõtársaim velem együtt tárgyilagosan megállapíthatják, hogy a hirdetési adó bevezetése mindenképpen indokolt és szükséges, mert egy monopolhelyzet feltörését tûzte ki célul, egy olyan helyzet teremtésével, ahol az esélyegyenlõséget kell helyreállítani. Emellett ez a cél magában hordja a véleménykifejtés szabadságának a biztosítását is.

Tehát e három cél elérését szolgálja az általam beterjesztett törvényjavaslat. Eszköze a hirdetési adó, amely megcsapolja a monopoljövedelmeket, és az ellenzéki sajtó lehetõségeit teremti meg ezen megcsapolt jövedelmeknek a demokrácia oldalát jelentõ másság, tehát másik oldal véleményének megjeleníthetõségével. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.)

Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

ELÖK: Tisztelt Országgyûlés! Ugyancsak dr. Torgyán József képviselõtársunk, Független Kisgazdapárt, önálló indítványt nyújtott be az esélykiegyenlítési sajtó-, valamint a rádió- és televízióalapokról T/1491. számon.

Megadom a szót a képviselõ úrnak, ha indokolni kívánja indítványát. (Moraj.) Tessék!

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage