Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Az esélykiegyenlítési sajtó-, valamint a rádió- és televízióalapokról szóló törvénytervezet általános indoklása tartalmazza: a pénzintézetek tevékenységének társadalmilag káros következményeként a hitelezõk és a jelentõs hitelekhez jutó nagyvállalatok olyan érdekcsoportokat képeznek, amelyek monopolizálják a gazdasági növekedésben egyre jelentõsebbé váló hirdetési piacot. A gazdaságilag erõs érdekszövetségek a piacon háttérbe szorítják, esetenként csõdhelyzetbe juttatják azokat, akik velük gazdasági vagy politikai okok miatt szembenállnak. A gazdasági erõfölény és a politikai befolyás visszaszorítása céljából e törvény olyan pénzügyi alapokat hoz létre, amelyek védelmet, gazdasági támogatást biztosítanak a piacon hátrányos helyzetbe juttatott hirdetõknek.

Három alap létrehozásáról intézkedik ezért a törvény. Nevezetesen: sajtóalap, rádióalap és televízióalap létrehozásáról. Ezek felhasználása a sajtóalapnál a monopolhelyzetben lévõk által kiszorított sajtó kiadóinak, a rádió esetében a közszolgálat mûsorainak, a televízió esetében ugyancsak a közszolgálati mûsoroknak a támogatása körében valósul meg. A törvény megtiltja a pénzeszközök elvonását, és ezzel biztosítja az esélyegyenlõség folyamatos kiegyenlíthetõségét.

A felhasználás társadalmi ellenõrzése a közalapítványi formán keresztül biztosítható, míg a közalapítványt létrehozó Országgyûlésnek kell biztosítania ezen keresztül az ellenõrzést.

Igen tisztelt Képviselõtársaim! Egy mondatot kérek még elnök úrtól engedélyezni. Úgy gondolom, hogy ez a két törvény együttesen tudná biztosítani a többpárti parlamenti demokráciának megfelelõ sajtószabadságot, ezért kérem, mindkét törvényjavaslatot támogassák.

Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage