Mészáros István László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Elõre szeretném bocsátani azt, hogy az emberi jogi bizottság, amelyben én tevékenykedem, nem tárgyalta ezt a törvényjavaslatot, ugyanis nem került a törvényjavaslat a bizottság elé. Ezért elõre szeretném kérni az államtitkár asszony szíves türelmét, ha egy olyan kérdést fogok feszegetni, amely bizottsági ülésen tisztázható lett volna.

Bevezetésként még alá szeretném húzni azt, hogy nem vitatom, a törvényjavaslatban leírt célok indokolttá teszik a szóban forgó felméréseket, és nem vitatom azokat a fontos szempontokat sem, amelyekrõl képviselõtársaim az imént szóltak. Egy kérdés azonban mindenféleképpen felmerül, tisztelt Ház. A kérdés a következõ: joga van-e az érintettnek megtagadni az adatszolgáltatást? Annak ellenére kérdezem ezt, tisztelt Ház, hogy tisztában vagyok azzal, a törvényjavaslat 4. § (2) bekezdése szerint az adatszolgáltatók kötelesek a mikrocenzus körébe tartozó adatokat a valóságnak megfelelõen, meghatározott határidõben megadni.

Tisztelt Ház! Mégsem világos a számomra ez az ügy, ugyanis nem tudom azt, hogy mi következik egy esetleges megtagadásból. Mi történik, ha az érintett megtagadja az adatszolgáltatást? Lehet-e ilyenkor kényszeríteni az érintettet arra, hogy beengedje a lakásába a kérdezõbiztost, és kényszeríthetõ-e arra - és ha igen, akkor hogyan -, hogy válaszoljon a kérdésekre?

Tisztelt Ház! Szeretném képviselõtársaim figyelmébe ajánlani, hogy vannak "nevelõ jellegû" rendelkezések a magyar törvényekben, így például a rendõrségi törvénynek az a bizonyos felvilágosításkérési joga is olyan, hogy kötelezettségévé teszi az állampolgárnak a válaszadást, de semmit nem mond a törvény arról, hogy mi történik, ha ezt az állampolgár nem teszi meg, nem teljesíti a kötelezettségét. Erre annak idején azt mondták, hogy ez egy "nevelõ jellegû" paragrafus, és ilyenekre szükség van a törvényekben. Nem vitatom azt, hogy a törvényeknek van nevelõ jellege is. De azt szeretném kérdezni, hogy itt újból egy ilyen "nevelõ jellegû" felhívással állunk-e szemben, vagy sem. Van-e a kötelezettség nem teljesítésének valós szankciója?

Tisztelt Ház! Azért is mondom ezt, mert a magam részérõl kérdésesnek tartom azt, hogy elrendelhetõ-e egy ilyen kötelezettség, hiszen az érintettek mintegy véletlenszerûen kerülnek kiválasztásra. Kérdés, hogy a véletlen eredményezhet- e olyan jogi kötelezettséget, amelynek eredményeként az érintett kénytelen feltárni személyes adatainak a törvényben meghatározott körét. Azért is hangsúlyozom ezt, tisztelt képviselõtársaim, újra mondva, hogy nem vitatom azokat a szempontokat, amelyek alapján szükség van erre a mikrocenzusra, de azért kell, hogy errõl a kérdésrõl beszéljek, mert mindannyian tudjuk, hogy az Alkotmánybíróság különösen érzékeny az adatvédelmi tárggyal kapcsolatos kérdésekben.

Szeretném, ha az államtitkár asszony megnyugtatna bennünket a törvényjavaslat alkotmányos garanciáit illetõen az adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatosan. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage