Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérdezem képviselõtársaimat, hogy kíván-e valaki még ebben a témakörben felszólalni. (Nincs jelentkezõ.) Senki nem jelentkezik.

Megkérdezem az államtitkár asszonyt, hogy kíván-e válaszolni a vitában elhangzottakra. (Dr. Csiha Judit: Nem.) Nem kíván válaszolni.

Tisztelt Országgyûlés! Mivel az elõterjesztéshez módosító javaslat nem érkezett, részletes vitára nem kerül sor, a törvényjavaslat elfogadásáról kell döntenünk. Megkérdezem, hogy van-e ezzel kapcsolatosan bárkinek észrevétele. (Nincs ilyen jelzés.) Nincs.

Tisztelt Országgyûlés! Az általános vitát lezárom, a határozathozatalra holnapi ülésnapunkon kerül sor.

Soron következik a devizáról szóló törvényjavaslat részletes vitája. Az elõterjesztést T/1353. számon, a bizottságok együttes ajánlását T/1353/47. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megkérdezem a hatáskörrel rendelkezõ bizottságok elnökeit, kívánnak-e elõadót állítani. (Nincs ilyen jelzés.) Jelzés nem érkezett.

Tisztelt Országgyûlés! A törvényjavaslat részletes vitája a módosításokkal érintett rendelkezések megvitatásából áll. Felhívom figyelmüket, hogy a vitában kizárólag a módosító javaslathoz vagy a módosító javaslattal érintett részhez lehet szólni. A Házszabály 105. § (2) bekezdése értelmében a törvényjavaslat preambulumához elõterjesztett, 1. pontban lévõ módosító javaslathoz a részletes vita végén lehet hozzászólni. A részletes vitát a törvényjavaslat szerkezete és a benyújtott módosító javaslatok közötti összefüggések alapján fogjuk szakaszolni.

Ennek megfelelõen indítványozom, hogy az ajánlás 2-12. pontjainak tárgyalását az Országgyûlés kapcsolja össze. Ezek a javaslatok értelmezõ rendelkezéseket tartalmaznak. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Látható többség, köszönöm szépen.

Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Senki sem jelentkezik.) Nem kíván. Mivel felszólaló nincs, a részletes vita e szakaszát lezárom.

Az ajánlás 13. pontja a törvényjavaslat 6. § (1) bekezdése kiegészítését kezdeményezi. Eszerint a devizahatóság a feltüntetett célra való felhasználás érdekében meghatározott forintösszeg vagy vagyoni érték biztosítékként történõ lekötését elõírhatja. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslattal kapcsolatosan. (Senki sem jelentkezik.) Nem kíván szólni. A részletes vita e szakaszát lezárom.

A 14. pontban a 6. § (1) bekezdésének módosítása és szövegpontosítása található. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslathoz kapcsolódóan. (Senki sem jelentkezik.) Nem kíván. Ezért a részletes vita e szakaszát lezárom.

A 15. pontban a 8. § módosítása található. Eszerint az MNB ne jegybanki rendelkezésben terjesszen elõ elõírást, hanem tájékoztatást adjon. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslathoz kapcsolódóan. (Senki sem jelentkezik.) Nem kíván. A részletes vita e szakaszát lezárom.

(18.30)

A 16. pontban a 9. § (1) bekezdése szövegpontosítása található, amely a belsõ jogszabály-hivatkozás elhagyására irányul. Megkérdezem, kíván-e szólni valaki e módosító javaslathoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván. A részletes vita e szakaszát lezárom.

A 17. pont a 9. § (2) bekezdése módosítását kezdeményezi. Az alaprendelkezés a devizahatósági engedély nélküli tevékenységrõl intézkedik. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslathoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván. A részletes vita e szakaszát lezárom.

Indítványozom az ajánlás 18. és 19. pontjainak összekapcsolását, amelyek a devizahatósági engedélyezés szabályait rögzítik. Kérem, hogy az indítványról kézfelemeléssel határozzanak. Kérem, szavazzanak. (Szavazás.) Látható többség. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván. A részletes vita e szakaszát lezárom.

Indítványozom, hogy az ajánlás 20. és 21. pontjainak tárgyalását az Országgyûlés kapcsolja össze. Ezek a javaslatok a hazautalási és forintra történõ átváltási kötelezettség szabályait módosítják. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Látható többség. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván. A részletes vita e szakaszát lezárom.

Indítványozom, hogy az ajánlás 22-tõl 27-ig terjedõ pontjainak tárgyalását az Országgyûlés kapcsolja össze. Ezek a javaslatok a természetes személyre vonatkozó szabályokat tartalmazzák. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Látható többség. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván. A részletes vita e szakaszát lezárom.

Indítványozom, hogy az ajánlás 28. és 29. pontjainak tárgyalását az Országgyûlés kapcsolja össze. Ezek a javaslatok a devizakülföldi konvertibilis deviza- és valutavásárlásának szabályait módosítják. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Látható többség. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván. A részletes vita e szakaszát lezárom.

Indítványozom, hogy az ajánlás 30-tól 32-ig terjedõ pontjainak tárgyalását az Országgyûlés kapcsolja össze. Ezek a javaslatok a fizetési szabályok körében a belföldön történõ fizetés elõírásait változtatják meg. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Látható többség. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván. A részletes vita e szakaszát lezárom.

A 33. pontban a 29. § egy új bekezdéssel egészül ki. Ez kiterjeszti a rendelkezést a devizabelföldi biztosításközvetítõre és a biztosítási szaktanácsadóra. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván. A részletes vita e szakaszát lezárom.

Indítványozom, hogy az ajánlás 34. és 35. pontjainak tárgyalását az Országgyûlés kapcsolja össze. Ezek a javaslatok a közvetlen vállalkozásokra vonatkozó szabályokat módosítják. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Látható többség. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván. A részletes vita e szakaszát lezárom.

Indítványozom, hogy az ajánlás 36-tól 39-ig terjedõ és az utóbbihoz kapcsolódó 41. pontjainak tárgyalását az Országgyûlés kapcsolja össze. Ezek a javaslatok az ingatlanmûveletekkel kapcsolatos szabályokat tartalmazzák. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Látható többség. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván. A részletes vita e szakaszát lezárom.

A 40. pontban a 40. § (4) bekezdése szövegpontosítása található, amely a hitelfelvétel szabályát tartalmazza. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni ehhez a módosító javaslathoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván. Felszólaló nincs, a részletes vita e szakaszát lezárom.

Indítványozom, hogy az ajánlás 42-tõl 49-ig terjedõ pontjainak tárgyalását az Országgyûlés kapcsolja össze. Az alaprendelkezés a devizaszámlákra, betétmûveletekre vonatkozó szabályokat tartalmazza. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Látható többség. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván. A részletes vita e szakaszát lezárom.

Az 50. pontban az 56. § szövegpontosítása található. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslathoz. (Nincs jelentkezõ.) Nem kíván. A részletes vita e szakaszát lezárom.

(A jegyzõi széket Boros László helyett dr. Kávássy Sándor foglalja el.)

Indítványozom, hogy az ajánlás 51. és 52. pontjainak tárgyalását az Országgyûlés kapcsolja össze. Ezek a javaslatok a devizakülföldiek belföldi számlái és a betétmûveletek számlái szabályait módosítják. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Látható többség. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslathoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Mivel felszólaló nincs, a részletes vita e szakaszát lezárom.

Indítványozom, hogy az ajánlás 53-tól 58-ig terjedõ pontjainak tárgyalását az Országgyûlés kapcsolja össze. Az alaprendelkezés a külföldi fizetõeszköz kiviteli és behozatali szabályait tartalmazza. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Látható többség. Megkérdezem, kíván-e valaki felszólalni. (Nincs jelentkezõ.) Senki nem kíván. A részletes vita e szakaszát lezárom.

Az 59. pontban a 66. § (3) bekezdése módosítása található. Ez a rendelkezés a belföldi fizetõeszköz kiviteli és behozatali szabályait tartalmazza. Megkérdezem, kíván-e valaki szólni e módosító javaslathoz. (Dr. Sepsey Tamás jelentkezik.) Megadom a szót Sepsey Tamás képviselõ úrnak, Magyar Demokrata Fórum.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage