Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Megkérem képviselõtársaimat, foglalják el helyüket, folytatjuk munkánkat.

Tisztelt Országgyûlés! A ma reggeli bizottsági elnöki értekezlet javaslata alapján a területfejlesztésrõl és a területrendezésrõl szóló törvényjavaslatról ajánlás készítésére kijelölöm a környezetvédelmi és az önkormányzati bizottságot.

A gazdasági stabilizációt szolgáló egyes törvénymódosításokról szóló törvény módosítása tárgyában benyújtott törvényjavaslat tárgysorozatba vételérõl való döntésre kijelölöm a gazdasági bizottságot;

- a hirdetési adóról szóló törvényjavaslatra a költségvetési bizottságot;,

- az Esélykiegyenlítési, Sajtó, valamint a Rádió és Televízió Alapokról szóló törvényjavaslatra a gazdasági bizottságot;

- az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzésérõl szóló törvény módosítása tárgyában benyújtott törvényjavaslatra a nemzetbiztonsági bizottságot;

- a kormány privatizációs ügyben történõ beszámoltatásáról szóló országgyûlési határozati javaslatra a gazdasági bizottságot.

Tisztelt Országgyûlés! A tegnapi ülésünkön az elõterjesztések általános vitáját lezártuk, de a részletes vitára bocsátás tárgyában még nem határoztunk. Most ilyen határozatokra kerülne sor, ha a tisztelt Ház határozatképes lenne. Az SZDSZ padsorai teljesen üresek, frakcióülésük ezek szerint még nem ért véget. Kérem a képviselõ urakat és hölgyeket, hogy a folyosóról szíveskedjenek befáradni és a helyüket elfoglalni. (Zaj, több képviselõ érkezik az ülésterembe. - Dr. Torgyán József: Lehet, hogy újabb koalíciós válság lesz! - Derültség.)

Egy jelenlét-ellenõrzést tartunk mindenesetre. Kérném a táblát jelenlét- ellenõrzésre beállítani! (Megtörténik.) Kérem, nyomják meg az "igen" gombot! (Megtörténik. - A gép 111 képviselõ jelenlétét mutatja. - A Ház nem határozatképes.) Sajnos, messze állunk a határozatképességtõl. (Rövid szünet, közben több képviselõ érkezik az ülésterembe.)

Megkérem képviselõtársaimat, hogy mindenki foglalja el helyét, hogy munkánkat határozathozatalokkal folytathassuk. (Rövid szünet, zaj, az SZDSZ- frakció több tagja érkezik az ülésterembe.) Ismételt jelenlét-ellenõrzést tartunk, kérem a táblát beállítani! (Megtörténik.) Kérem, szíveskedjenek az "igen" gombot megnyomni jelenlét-ellenõrzés céljából. (Megtörténik. - 187 képviselõt jelez a gép.) Most már csak néhány képviselõn múlik a határozatképesség. Kérem, mindenki foglalja el helyét! (Zaj, újabb képviselõk érkeznek az ülésterembe.)

Úgy tûnik, hogy határozatképessé váltunk, tehát áttérünk a határozathozatalokra. Részletes vitára bocsátások tárgyában kérem a tisztelt Ház állásfoglalását, elõször a vámjogról, a vámeljárásjogról, valamint a vámigazgatásról szóló törvényjavaslat tárgyában. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 238 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az említett törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Indítványozom, hogy a tisztelt Országgyûlés foglaljon állást a vámtarifáról szóló törvényjavaslat részletes vitára bocsátása tárgyában. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 243 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány kivételes tárgyalást kérve benyújtotta a magyar állampolgárok külföldi állampolgárokkal történõ házasságkötésére vonatkozó jogszabályok módosításáról szóló törvényjavaslatát T/1489. számon. Megkérdezem dr. Vastagh Pál igazságügy-miniszter urat, kívánja-e a kivételes eljárást megindokolni. (Dr. Vastagh Pál: Igen.) Igen, megadom a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage