Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr.

Tisztelt Országgyûlés! Ismét azzal kezdeném, mint az elõzõ ajánlásnál, köszönöm szépen valamennyi ellenzéki és kormánypárti képviselõtársunknak a segítõkész hozzáállását, s azokat a javaslatokat, amelyek a takarmányok elõállításáról és forgalmazásáról szóló T/1304. törvényjavaslat jobbító szándékkal történt megalkotását célozták.

A törvényjavaslattal kapcsolatban elhangzott hozzászólások mindegyike külön is kiemelte, hogy a takarmányok elõállításának és forgalmazásának szabályait törvényi szinten indokolt rendezni. Korábban vita volt, hogy e szabályozás elegendõ-e kormányszinten vagy miniszteri rendelet szintjén. A kormánynak az elsõ pillanattól kezdve az volt az álláspontja, hogy a jogharmonizáció és az ország elfogadottsága érdekében törvényi szinten indokolt a takarmányozásról a szabályozást megalkotni, ugyanis ez nemcsak a takarmány beltartalmi minõségére, a takarmányok elõállítására, hanem a takarmány felhasználására és az ebbõl készült termékek minõség- és eredetvédelmére is vonatkozik.

Tisztelt Országgyûlés! Dr. Medgyasszay László és dr. Lövey László Gábor képviselõ urak ismertették az engedélyezési és az ellenõrzési eljárás egyszerûsítésére irányuló módosító indítvány jelentõségét. A hosszas, de rendkívül konstruktív szakmai vitát követõen kialakított megoldás áttekinthetõbbé és várhatóan hatékonyabbá teszi a takarmányozással kapcsolatos hatósági tevékenységet.

Dr. Kertész Zoltán képviselõ úr is a szabályozás jelentõségét és lényeges elemeit hangsúlyozta, alátámasztva ezzel, hogy a látszólag periférikus területek hatása is meghatározó lehet életünkre, és természetesen a forgalmazandó termékek piacon történõ megjelenésére is.

Gyimóthy Géza képviselõ úr a törvényjavaslatot támogató hozzászólásában az egyéni gazdálkodók érdekében az állat és az ember egészségét nem veszélyeztetõ minõséghibás takarmányok esetében a hatósági határozat alapján végrehajtott értékcsökkentés problémájára hívta fel a figyelmet, és nagyon köszönöm, hogy ezt megismételte a mai sajtótájékoztatóján is.

A jelenlegi gyakorlat szerint is a takarmány-elõállító üzem köteles visszatéríteni a vásárló részére az értékkülönbözetet, és az értékcsökkent takarmányok esetében a visszavételi kötelezettsége is fennáll. Az esetek egy részében azonban nem tudjuk azonosítani a takarmány vásárlóját. Ez fõleg az egyéni gazdák körét érinti, reméljük, hogy 1996-tól mind több egyéni gazda fogja vállalni a számlaadási kötelezettséggel járó kisebb bonyodalmakat, ami ilyen esetekben komoly jogvédelmet biztosít számukra, és nem utolsósorban az információs rendszer kiépítésének is hatékony eszköze lehet.

Megköszönöm Rusznák Miklós és Glattfelder Béla képviselõ úr értékes hozászólásait is. Valamennyi frakció véleménye megegyezett abban, hogy e törvény megalkotása is szükséges az állattenyésztés eredményessége és az élelmiszerek minõsége szempontjából, továbbá a földmûvelésügyi ágazat szakmai szabályainak megalkotása során a jogharmonizáció megteremtése érdekében is.

Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársaim! Bízom benne, hogy a törvényjavaslattal megvalósított szakmai és szervezeti módosítások beváltják a hozzájuk fûzött elvárásokat. A hatóságok az adott szervezeti formában érvényre juttathatják az egyes szakterületek speciális szakmai követelményeit, és megvalósulnak a fogyasztók érdekeinek védelmével kapcsolatos elképzelések is. Ezt feltételezi a kapcsolódó többi szakmai törvénnyel együtt nemcsak a most szavazásra került törvények szelleme, de ezt kívánja a szakma becsülete is.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage