Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr.

Tisztelt Orzággyûlés! Ennél a törvénymódosításnál már nem beszélhetek a Ház egységérõl, nem állíthatom, bár szeretném, hogy az ellenzék és a kormánypárti képviselõk egyaránt örülnek, és egyaránt szükségesnek tartják ezt a módosítást, amely a tárca szándékai szerint az elsõ változatban egy átfogóbb és nagyobb területet szabályozó változtatásnak készült.

A kormányon belül kialakult konszenzus szûkítette le erre a két szakaszra, ez végül is igen kemény és komoly vitákat váltott ki, sõt ellenérzéseket is szült.

Mirõl szólt ez a két módosítás? Az egyik, ami a mezõgazdasági ágazatban tevékenykedõ kistermelõk adóalannyá történõ bejelentkezését szorgalmazta, a másik, hogy egyes állami támogatások juttatására a törvénymódosítás kimondja, hogy ezt külön jogszabály kamarai tagsághoz köti.

Amikor a kamarai törvényt elfogadtuk, akkor azt az álláspontot képviselte ellenzék és kormánypárt egyaránt, hogy a kötelezõ kamarai tagság elvét fogjuk követni. Egyelõre nem mozdulunk el a liberalizált szabályozás irányába, bár tudjuk, hogy Európában a poroszutas kamarai rendszer felbomlóban van. Arról tettünk akkor tanúbizonyságot, hogy szeretnénk a piacgazdaság szabályait úgy rendezni, hogy az mindenki számára elérhetõ legyen, és a feketegazdaságot a lehetõség szerint a rendszeres piaci tevékenység körébõl kizárjuk.

Ez a nagyobb termelõegységeknél megvalósult, hisz mind az Ipari és Kereskedelmi Kamarában, mind a Kézmûves Kamarában, mind pedig az Agrárkamarában azon tevékenykedõk számára, akik adófizetési kötelezettséggel, társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettséggel, s egyéb elszámoltatási kötelezettséggel terheltek, a kamarai tagság egy pillanatig sem lehetett vitás. Az a kör azonban, amely jövedelmérõl nem köteles adóbevallást tenni, illetve amelynek az adómentesség szerint mindössze tájékoztatási kötelezettsége van, nevezetesen egymillió forint erejéig a mezõgazdasági kistermelõknél, nem tartozhat ebbe a körbe.

Úgy hiszem, ez a vita nem fajulhat odáig, hogy megkérdõjelezzük, alkotmányos-e ez a törvénymódosítás, avagy sem; alanyi jogon jár-e minden támogatás mindenkinek, avagy sem. Tudjuk, hogy állami támogatást nemcsak a mezõgazdaságban tevékenykedõk kaphatnak, hanem különbözõ alapokon keresztül - a Gazdaságfejlesztési Alapból, a Vállalkozásfejlesztési Alapból - kaphatnak olyan új induló vállalkozások, amelyek saját erõbõl egyik percrõl a másikra nem tudnának megélni. Ez a pénz az adófizetõk pénze.

(17.30)

Ez a pénz valamennyiünk pénze. És úgy gondolom, hogyha valaki állami támogatást állami pénzbõl kap, akkor arról megkövetelhetjük az elszámolási kötelezettséget szektor- és ágazatsemlegesen is. A segítséget nem ott kell megadni, hogy csúsztatunk, hogy elnézõ szabályokat alkalmazunk, hanem pozitív diszkriminációval segítjük egyes ágazatok, egyes körök fejlõdését. (Gyér taps a bal oldalon.) És ebbe sorolom természetesen a mezõgazdasági kistermelõket is. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.) Valamennyi állami támogatás...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage