Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm. Nagyon röviden szeretném elsõsorban a tegnapi vitában felmerült néhány észrevétellel és kérdéssel kapcsolatban tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy ezek miként valósulhatnak meg, és milyen garanciákat kell a mikrocenzus lebonyolítása során érvényesíteni.

Surján képviselõ úr szólt arról, hogy célszerûnek látja a személyi és családi, valamint lakásviszonyok összeírása kapcsán egy jövedlemi összeírás megvalósítását. Ez szerepel a Központi Statisztikai Hivatal adatfelvételi tervében; nyilvánvalóan más feltételek között, mint amit a törvény elrendel a mikrocenzus esetében.

A törvényjavaslat 3. §-a, illetõleg a törvényjavaslat indokolása részletesen meghatározza az összeírás során az adatkörök pontos tartalmát, tehát nem szükséges az adatkörök további értelmezésére újabb intézkedéseket tenni. Megnyugtató garanciákat jelent az is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal az adatvédelmi biztos véleménye alapján állítja össze a kérdõíveket.

Mészáros István képviselõ úr a tegnapi általános vitában az iránt érdeklõdött, hogy milyen következményekkel jár az, ha valamely állampolgár megtagadja az összeírásban való részvételt. Mivel ez törvény útján elrendelt összeírás, így a statisztikai mintából kiválasztott lakásokban lakó személyek a törvény alapján válaszadásra kötelezettek. Amennyiben ez nem valósul meg, úgy a statisztikai adatszolgáltatás megtagadásának szabálysértését követik el.

Kérem a tisztelt képviselõ hölgyeket és urakat, hogy mindezek figyelembevételével szíveskedjenek elfogadni a mikrocenzusról szóló törvényjavaslatot. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(18.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage