Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Megpróbálok ragaszkodni az elfogadott programhoz, bár álláspontom szerint nagyobb összevonásokat is lehetett volna és lehetne alkalmazni a késõbbiekben. Arra gondolok, hogy célszerû lenne esetleg nagyobb témaköröket átfogva folytatni a részletes vitát.

Tekintettel arra, hogy képviselõtársammal együtt a Magyar Demokrata Fórum összesen 104 módosító javaslatot nyújtott be és ez szinte az egész joganyagot, illetve jogszabályt érinti, nagyon röviden e körben csak azokkal a módosító indítványokkal szeretnék foglalkozni, amelyeket a bizottságok is támogatnak. Nagyon örülök annak, hogy e körben a benyújtott módosító indítványaink - amelyeket Farkas Gabriellával nyújtottunk be - teljes támogatást kaptak.

Célszerûségi szempontból, tisztelt Ház, és természetesen a biztosítottak érdekeinek védelmében nagyon örülünk annak, hogy e módosító indítványokat a fogalommeghatározásoknál támogatják a bizottságok, tekintettel arra, hogy a preambulumban az eredeti szövegben nagy hangsúllyal fordul elõ a biztosítottak érdekeinek védelme. Meggyõzõdésünk, hogy a módosító indítványok nélkül ez csak szólam lenne, hiszen a biztosítottak érdekeinek védelmérõl a módosító javaslatok nélkül nem rendelkezik az eredeti jogszabály.

Módosító javaslataink tulajdonképpen három kört érintenek, nevezetesen: a szavatolótõke, a minimális biztonsági tõke és az organizációs tõke fogalmi meghatározását, illetve természetesen azt, hogy jogtechnikailag a fogalmi körökben és logikailag is itt kellene hogy szerepeljenek ezek az indítványaink, illetve a fogalommeghatározásaink. Meggyõzõdésem, hogy a fogyasztók és a biztosítottak érdekeinek védelme talán a legfontosabb dolog, hiszen jó néhányan, a korábbi biztosítási joganyaggal foglalkozók is megerõsíthetik azt, hogy a biztosítottnak gyakorlatilag halvány fogalma sem volt arról, milyen biztosítási szerzõdést kötött.

(A jegyzõi székben dr. Trombitás Zoltánt Sasvári Szilárd váltja fel.)

Természetesen ebben a körben is szeretném azt hangsúlyozni, hogy tudjuk: egy kerettörvényrõl, keretjogszabályról van szó. Azonban talán nem kerettörvény ez, hanem nagyon is konkrét törvény, de azokkal a területekkel, nevezetesen a biztosítottak jogaival, kötelezettségeivel és természetesen tájékoztatásával nem kellõen foglalkozik.

Talán a módosító indítványok elfogadásával sikerül kiküszöbölni ezeket a hiányokat és hibákat; és tekintettel arra, hogy a törvényhez benyújtott további módosító indítványainkat is támogatják a bizottságok, ha nem is egy jó törvény, de talán nem rossz törvény fog születni a Házban. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage