Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Mindenekelõtt meg szeretném köszönni az Országgyûlésnek, hogy hetek óta kitartó munkával foglalkozott ezzel a törvényjavaslattal. És egyúttal azt is örömmel szeretném megállapítani, hogy alapjában véve a törvényjavaslat kiállta a kritika próbáját: kevés, mindössze három érdemi módosító javaslat érkezett hozzá. Ami ezeket a módosító javaslatokat illeti, közülük kettõ ugyanarról a kérdésrõl szól, éspedig az általános preferenciarendszer - ezt általában az angol rövidítéssel GSP-nek szoktuk nevezni - alkalmazási feltételeinél kíván egy definíciós kiegészítést tenni. A definíciós kiegészítés arra vonatkoznék, hogy közvetlen vásárlásnak nevezzük azt a szállítást is - és így, ha ezekbõl a fejlõdõ országokból jön, akkor kedvezményes vámelbánásban részesítsük azt a szállítást is -, amelynél csak a szállítás közvetlen és a vásárlás esetleg nem az. A képviselõ fölvetése jogos ebben az ügyben, de a módosító javaslatot azért nem támogatjuk, mert a közvetlen vásárlás definíciója megtalálható abban a törvényben, amelynek módosító javaslatairól épp most szavazott az Országgyûlés, és ezt a definicionális kiegészítést még egyszer egy másik törvényben megtenni szerintünk fölösleges lenne.

A másik módosító javaslat, amelyet Rajk László képviselõ úr vetett föl, a vámelbánásnál a vámcsökkentés lehetõségét ki kívánja terjeszteni nemcsak a környezetvédelmi szempontból, hanem a kulturális és oktatási szempontból fontos termékekre is. Ezt a módosító javaslatot a kormány támogatni tudja.

Remélem, hogy ha ez a törvény elfogadásra kerül, akkor ez megfelelõen szolgálja majd az ipar, a mezõgazdaság érdekeit. És kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a módosító javaslatokat aszerint szavazza meg, amiképpen azt a kormány javasolja. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage