Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY, a számvevõszéki bizottság kisebbségének elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. A bizottság azon tagjainak álláspontját szeretném ismertetni, akik a konstruktív és alkotó vita után nem tartották általános vitára alkalmasnak a '96-os törvényjavaslatot.

Véleményünk megfogalmazásakor két gondolatkört jártunk körül. Egyrészt, hogy a beterjesztett törvényjavaslat gazdaságpolitikai lépései megalapozottak- e, másrészt pedig, hogy a költségvetésben szereplõ konkrét tételek, bevételek és kiadások reálisak-e vagy sem. Ennek a két körülménynek a vizsgálatát több probléma nehezítette meg.

Az egyik, amit már több bizottsági elõadó is ismertetett, hogy nem ismerjük, nincs beterjesztve a társadalombiztosítási alapok költségvetése és ennek hiányában roppant nehéz megítélni, hogy a törvényjavaslat 31. és 32.§-a, mely erre vonatkozóan különbözõ állításokat tartalmaz, vajon reális, megalapozott-e vagy sem. Nem tudjuk tehát megítélni, hogy milyen az a pénzügyi helyzet, amely az alapok miatt érinti a költségvetést.

Ugyanilyen problémának tartjuk, hogy a költségvetési törvényjavaslat több olyan jogszabályra, több olyan törvényre hivatkozik, amelyek még nincsenek megalkotva, sõt nincsenek beterjesztve sem. Ilyen például a megyei fejlesztési társaságokról szóló jogszabály, amely nincs megalkotva, holott már a törvényjavaslat intézkedik különbözõ tételek tekintetében ebben a kérdésben.

Egy külön problémát jelent az, hogy az ÉT-tárgyalások jelenleg is zajlanak, ahol a miniszter úr például mondjuk új adótáblát ígér. Így aztán nagyon nehéz megalapozottan beszélni errõl a törvényjavaslatról, amikor még azt sem tudjuk, hogy a bevételek vajon akkorák lesznek-e vagy sem, amennyi a papíron szerepel.

Végül még szintén itt említeném meg ennek az ominózus 3/A mellékletnek a hiányát, hiszen ez a melléklet tartalmazza majd a '96. augusztus elsejével belépõ új közoktatási álláshely szerinti normatívákat. Itt a törvényjavaslat nagyon komoly részérõl van szó, ezt a mai napig nem kaptuk meg, ennek hiányában tehát nagyon nehéz helyesen megítélni, hogy milyen kilátásai vannak '96-ra az állam gazdálkodásának.

A kisebbségi vélemény megfogalmazói közül azok, akik a gazdaságpolitikai hiányosságokra hívták fel a figyelmet, elsõsorban azt hangsúlyozták, hogy az a fajta gazdaságpolitikai cél, amelyet a kormány ebben a javaslatban tûz ki, érdemben nem oldja meg a problémákat, azokat elkeni, elkendõzi, és ezek a lépések nem helyettesíthetik azokat a fontos reformlépéseket, amelyek a nyugdíjrendszer átalakítására, az egészségbiztosítás átalakítására vagy a közalkalmazottak helyzetének a rendezésére irányulnak.

Kényes helyzetben van a kormány, hiszen az 1996-os költségvetés az utolsó olyan költségvetés, ahol még különbözõ politikai kampánycélok nem zavarnak be. A kormány elszalasztotta ezt a lehetõséget kihasználni arra, hogy megtegyen érdemi reformlépéseket ebben a költségvetésben.

Külön problémakört képez az, hogy néhány bevételi tétel megalapozottsága több mint megkérdõjelezhetõ.

Hadd szóljak elõször az elkülönített állami pénzalapok kérdésérõl. Az elkülönített állami pénzalapokat a kormány - több szempontból helyesen - nagyobbrészt megszüntette, s ezeket integrálta a költségvetés különbözõ fejezeteibe. Azonban elfelejtett egy nagyon fontos dolgot megtenni: ezeknek az alapoknak a feladatait felülvizsgálni és így megszüntetni ezeket az alapokat. Gyakorlatilag ma az történt, hogy ezek az alapok bekerültek mindenféle feladatvizsgálás nélkül a különbözõ fejezetekbe. Az ÁSZ többször utalt erre az anomáliára, legutóbb például a Környezetvédelmi Alappal kapcsolatos visszaélésekre, pazarlásokra.

Nem kívánom bõvebben megemlíteni a vámbiztosíték kérdését, csak utalnék rá, hogy a bizottság szavazott ebben a kérdésben. Úgy ítélte meg, hogy ez nem tekinthetõ bevételnek, tehát ez körülbelül 33 milliárd forinttal növeli a költségvetés hiányát: 125 milliárdról 158 milliárdra.

(13.00)

Végül, befejezésképpen: jómagam is csak felhívnám a privatizációs bevételek kérdésére a figyelmet. Ez a bevétel az, ami nagyon-nagyon nagy valószínûséggel nem fog teljesülni, hiszen úgy kellene 250 milliárdot két év alatt behozni, hogy annak a készpénzbevétele 350 milliárd forint kell hogy legyen. Ennyi még sohasem teljesült a költségvetésben. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage