Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Fidesz- Magyar Polgári Párt frakciója a törvényjavaslat végszavazásánál tartózkodott.

Több ok miatt is tartózkodunk. Egyrészt fontosnak ítéltük meg azt, hogy valóban olyan új vámtörvény szülessen, amely eleget tesz az európai jogrendhez való illeszkedésnek; korszerû, modern, új vámtörvényt kell alkotni. Ezt fontos szempontnak tartottuk.

Azonban volt néhány olyan pont is a törvényjavaslat végszavazásánál, ami a tartózkodást erõsítette bennünk.

Az egyik ilyen pont, hogy a törvényjavaslathoz 32 pontos koherenciazavar- kiküszöbölõ javaslatcsomag készült. Úgy ítéljük meg, hogy ez a 32 pont továbbra is benne hagyott a törvényekben olyan pontokat, amelyek egymásnak ellentmondanak, másrészt pedig felveti annak a kérdését, hogy a koherenciazavar kiküszöbölésének a szempontjából meddig mehet el a tisztelt Ház. Ugyanis 32 pont alapvetõen átírhatja azt a törvényjavaslatot, amelyet a Ház egyszer már megszavazott és elfogadott.

További kritikai észrevételünk a törvényjavaslattal kapcsolatban, hogy megszûnik az apport vámmentessége. Felvetõdik a kérdés, érdemes-e, kell-e a magyar gazdaság jelenlegi helyzetében - amikor egyébként is tõkehiány, forrásszûke van -, megszüntetni az apport vámmentességét. A Magyarországon megtelepedett külföldi beruházók tiltakoztak ez ellen a lépés ellen, ennek ellenére ez a törvényjavaslatba belekerült.

Végül pedig szeretném felvetni, hogy továbbra is tisztázatlan az APEH és a VPOP viszonya. Közismert a tisztelt Ház képviselõi elõtt, hogy most egy közös vezetõje van a két intézménynek, de továbbra sem tisztázott az, hogy a két intézmény a késõbbiek során, a jövõben milyen formában fog mûködni.

A törvényjavaslat vitája során utaltunk arra, hogy a vám- és pénzügyõrség megnevezése sehol nem szerepelt a beterjesztett dokumentumban, erre végül egy képviselõi módosító indítvány keretében került sor. Ennek kapcsán hadd mondjam el: kicsit furcsállottuk, hogy az általunk, Balsay István neve alatt beterjesztett módosító javaslatot a Ház elvetette és végül azt a javaslatot fogadta el, amely szóról szóra megegyezett ezzel, de késõbb lett beterjesztve és kormánypárti indítvány volt.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz-frakció soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage