Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az ajánlásnak megfelelõen valóban a részletes vitában az elsõ szakaszhoz kívánok szólni. Két módosító indítvány mellett kívánnék érvelni.

Az egyik az ajánlás 2. pontjában benyújtott módosító indítványom, amely az 1. §-ban az Áht. 4. §-ából kíván egy szövegrészt elhagyni. A szövegrész tartalmában az elkülönített állami pénzalapokra vonatkozik és abban a vitában kíván valamilyen megoldást adni, amely arról szól, hogy egy elkülönített állami pénzalap az államháztartáson kívüli forrásból finanszírozza-e magát többségében vagy sem.

(18.30)

Véleményem szerint - és a javaslatom erre irányul - ez a kérdés nem lényegi kérdés. Ma nagyon nehéz megmondani azt, hogy mi minõsül államháztartáson kívüli forrásnak. Nagyon feleslegesnek tartanám azt, ha az Országgyûlés egy olyan vitába menne bele, amely errõl szól, hiszen ez a módosító törvényjavaslat - amit az Országgyûlés egy általános vitában már tárgyalt - lényegében a kincstár kérdéseit hivatott rendezni. A kincstári körön kívül esik az véleményem szerint, hogy egy alap többségében vagy kisebbségében milyen forrásokból van finanszírozva. Ezért javaslom a tisztelt Ház számára: abban a kérdésben, hogy egy alap milyen forrásokból legyen finanszírozható, milyen forrásokból származzon, ne a beterjesztett "többségében államháztartáson kívüli forrásokból" megfogalmazást fogadja el, hanem az e nélkül benyújtott módosító indítványt.

Még egy módosító indítvány mellett kívánok érvelni, amely inkább egy technikai jellegû, szövegpontosító, szövegértelmezõ módosítás. Az ajánlás 7. pontjában a törvényjavaslat 8. §-ához nyújtottam be egy módosító indítványt, amely azt kívánja pontosítani, hogy a "törlés" fogalma ne a felhasználásról történõ végleges lemondás kategóriájába kerüljön. Véleményem szerint a "törlés" és a "végleges lemondás" két különbözõ fogalom, két különbözõ jogi kategória. Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy az általam javasolt módosítás a törlésnek egy precízebb megfogalmazása-e, viszont ami most a törvényjavaslatban szerepel, azt mindenképpen rossznak tartom.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage