Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Az országgyûlési határozati javaslathoz módosító javaslatot nyújtottak be, ugyanakkor a törvényjavaslathoz módosító javaslat nem érkezett, így részletes vitára ez utóbbi esetében nem kerül sor, és az elõterjesztés elfogadásáról kell dönteni. Kérdezem, van-e ezzel kapcsolatosan bárkinek észrevétele. (Senki sem jelentkezik.) Nincsen. A határozathozatalra az országgyûlési határozati javaslatról történõ zárószavazást követõen kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Indítványozom, hogy az Országgyûlés a délszláv válság békés rendezésének végrehajtását biztosító erõk Magyarországon történõ átvonulásáról és átmeneti állomásozásáról szóló országgyûlési határozati javaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Kis Zoltán gépe nem mûködik!)

Kimondom a határozatot: Kis Zoltán szavazatával együtt az Országgyûlés 315 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az országgyûlési határozati javaslatot részletes vitára bocsátotta.

Ebbõl következõen, tisztelt Országgyûlés, a részletes vita következik. A bizottságok együttes ajánlását T/1745/4. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Megkérdezem a hatáskörrel rendelkezõ bizottságok elnökeit - honvédelmi, alkotmányügyi, külügyi -, hogy kívánnak-e a részletes vitában elõadót állítani. (Körülpillantva a teremben:) Nem kívánnak. Tisztelt Országgyûlés! (Derültség.)

Tisztelt Országgyûlés! A bizottsági elnökök intettek, és ezért mertem kimondani ezt az állásfoglalást.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem, kíván-e valaki szólni az ajánlás 1. pontjához, amely a határozati javaslat 2. pontjának kiegészítését kezdeményezi. (Senki sem jelentkezik.) Nincs felszólaló, a részletes vitát tehát lezárom. Gondolom, Keleti miniszter úr ezek után nem kíván... (Derültség.)... a részletes vita után szólni. (Keleti György: Nem.)

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatról történõ szavazás következik. Az ajánlás 1. pontjában Szabad György a határozati javaslat 2. pontjának kiegészítésével azt javasolja, hogy a megállapodás a Magyar Országgyûlés által jóváhagyott szövegû egyetértési memorandumok keretében történjék. A módosító javaslatot sem az elõterjesztõ, sem a bizottságok nem támogatják. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a módosító javaslat elfogadását az alkotmány 19. §-a (3) bekezdésének j) pontja szerint a megválasztott országgyûlési képviselõk kétharmadának, azaz 258 képviselõnek az igen szavazata szükséges. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 78 igen szavazattal, 177 ellenszavazat és 61 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazások következnek. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az országgyûlési határozati javaslat elfogadásához ugyancsak a megválasztott országgyûlési képviselõk kétharmadának, azaz 258 képviselõnek az igen szavazata szükséges. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a délszláv válság békés rendezésének végrehajtását biztosító erõk Magyarországon történõ átvonulásáról és átmeneti állomásozásáról szóló országgyûlési határozati javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 312 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett az országgyûlési határozati javaslatot elfogadta. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

(19.10)

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az Észak-atlanti Szerzõdés részes államai és a békepartnerség más részt vevõ államai közötti, fegyveres erõik jogállásáról szóló megállapodás és annak kiegészítõ jegyzõkönyve megerõsítésérõl és kihirdetésérõl szóló törvényjavaslat határozathozatala. Mivel módosító javaslatot senki sem nyújtott be, a határozathozatal egyetlen döntést igényel. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a törvényjavaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 318 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül a törvényjavaslatot elfogadta. (Taps.)

Tisztelt Országgyûlés! A képviselõcsoportok indokolása következne. Megkérdezem, hogy elfogadja-e a tisztelt Országgyûlés, hogy a határozati javaslat és a törvény indokolása - ha sor kerül rá - együtt történjék meg. (Zaj. - Többen: Igen.)

Megkérdezem tehát a képviselõcsoportokat, kívánják-e indokolni. (Nincs jelentkezõ.) Nem kívánják.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály 108. §-a (2) bekezdése alapján az Országgyûlés felkérheti az Országgyûlés elnökét, hogy a köztársasági elnöktõl a törvény sürgõs kihirdetését kérje. Errõl az Országgyûlés vita nélkül határoz. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy a vitában elhangzottakra figyelemmel, egyetért-e azzal, hogy az Országgyûlés elnöke a törvény, illetve az országgyûlési határozati javaslat sürgõs kihirdetését kezdeményezze. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 319 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül úgy határozott, hogy az Országgyûlés elnöke kérje a köztársasági elnöktõl a törvény és az országgyûlési határozat sürgõs kihirdetését.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalok következnek.

Soron következik a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és a gépjármûadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/1505. számon, a bizottságok együttes ajánlását pedig T/1505/30. és /35. számokon kapták kézhez képviselõtársaim.

Akar László államtitkár úr egy felszólalásban kíván válaszolni a vitában elhangzottakra. Megadom a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage