Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm szépen. Nem ígérem, hogy ezt olyan röviden el tudom intézni, mint az elõzõ törvényjavaslatot.

Tisztelt Ház! Mindenekelõtt meg kívánom köszönni a képviselõ urak és hölgyek közremûködését a törvényjavaslat tartalmának végleges kialakításában. Külön szeretnék szólni arról a támogatásról, amit az emberi jogi bizottság tanúsított Donáth képviselõ úr tevékeny és cselekvõ közremûködésével.

Természetes, hogy egy ilyen tartalmú, témájú törvényjavaslat parlamenti vitája soha nem maradhat a törvény szûkre szabott szövegének keretei között. Teljesen természetes, hogy ennek kapcsán szóba kerül mindaz, ami a büntetés- végrehajtás mûködésével, gyakorlatával, a magyar börtönügy helyzetével kapcsolatos. Az ezekhez fûzõdõ és az ilyen tartalmú észrevételeket is meg kívánom köszönni.

Összesen 37 módosító indítvány és 18 csatlakozó módosító indítvány érkezett a törvényjavaslathoz, ebbõl - figyelemmel a bizottsági vitákra is - a kormány 30 módosító indítvány elfogadását támogatta. Ezeket csoportosítva, az elsõ csoportba azok a módosító indítványok sorolhatók, amelyek tulajdonképpen fogalomértelmezõ, -pontosító megjegyzéseket tartalmaztak, és ezeket jórészt el tudtuk fogadni.

A másik kört alkották azok a módosító indítványok, amelyek a büntetés- végrehajtási szervek feladataira, személyi állományára, a különbözõ szervezetekkel, alapítványokkal, egyházakkal történõ együttmûködésre vonatkozó tartalmat jelentettek. Ezek körében több olyan indítvány volt, amelyet támogatni tudtunk; például Kõszeg képviselõ úrnak azt a javaslatát, hogy a személyi állomány kinevezési feltételei között a fogva tartottakkal való emberséges bánásmód alapjául szolgáló pszichikai adottságok meglétét is elõírja a törvény; vagy Boross képviselõ úrnak azt a javaslatát, amely a gazdálkodó szervezetek jogi helyzetének pontosabb szabályozására vonatkozott.

Fontosnak tartom azokat az indítványokat, amelyeket Donáth képviselõ úr tett, éspedig egy olyan körre vonatkozóan, amely újszerû jelenségeket foglal össze; a különbözõ egyházakkal, alapítványokkal, karitatív szervezetekkel kapcsolatos együttmûködési kötelezettség törvényi rögzítésére vonatkozóan fogalmazott meg javaslatokat.

A módosító javaslatok harmadik csoportját a büntetés-végrehajtás szervezetével, személyi állományával, azok intézkedéseire vonatkozóan, illetõleg az intézkedésekkel kapcsolatos jogorvoslatok tekintetében nyújtották be, illetõleg a fogva tartottak egyéb jogaira vonatkozó indítványok sorolhatók ide. Ezek közül ki kívánom emelni Kiss Gábor képviselõ úrnak azt a módosító indítványát, miszerint a büntetés-végrehajtás testületének, személyi állományának kötelességévé teszi annak megakadályozását, hogy a fogva tartottak egymást bántalmazzák, sanyargassák vagy egyéb, az emberi méltóságot sértõ magatartást tanúsítsanak. Fontosnak találjuk ennek törvényi szintre emelését.

(20.40)

Idetartozóan a kormány még támogatni tudja Sepsey és Balsai képviselõ urak javaslatait, amelyek a kényszerintézkedést elszenvedettek jogorvoslati lehetõségeit kívánják kiszélesíteni.

Nagyon fontos tárgykörre vonatkozó módosító indítványokat fogalmazott meg Kõszeg és Donáth képviselõ úr: a fegyverhasználat szabályozásával kapcsolatos indítványokat kell idesorolnunk. A fegyverhasználat pontos, precíz jogi körülhatárolása a törvényben kiemelkedõen fontos, hiszen ez a legutolsó eszköz, amelyet a büntetés-végrehajtás szervezete igénybe vehet, és ezt is nagyon precíz és pontos jogszabályi keretek között. Az erre vonatkozó módosító indítványok azokra az esetekre szólnak, amikor a büntetés-végrehajtásból megszökött személyek elfogására a lõfegyver használatát szabályozni kívánják, és csak a legszigorúbb bûncselekményeket elkövetõ fogva tartott esetében kívánják lehetõvé tenni a lõfegyverhasználatot.

Még egy módosító indítványt szeretnék kiemelni, tisztelt Ház, tisztelt képviselõ urak és hölgyek, mégpedig az elítéltek jogát vallási meggyõzõdésük szabad megválasztására, annak kinyilvánítására és gyakorlására. Ezt a jogot korábban egy igazságügy-miniszteri rendelet tartalmazta, összhangban az alapvetõ jogi jellegével ennek az emberi jognak - természetes, hogy törvényi szintû kifejezési formát igényel.

Ennyiben kívántam visszatérni a részletes vitában elhangzottakra, és kérem a tisztelt Házat, támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage