Selmeczi Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója egy módosító indítványt adott be a családipótlék-törvényhez. Gyakorlatilag két módosításról szól: egy A- és egy B-variációt terjesztettünk a Ház elé.

Az A-variáció javasolja, hogy ez a bizonyos változtatás, amit a kormányzat beterjesztett, ne kerüljön elfogadásra, illetve vonja vissza a tisztelt kormányzat. A Fidesz-Magyar Polgári Párt parlamenti frakciója a családi pótlék rendszerének ilyetén változtatásával nem ért egyet. A családi pótlék rendszerének átalakítása ugyanis nem pusztán és csupán pénzkérdés. A legsûrûbben ezeket az indokokat halljuk: megszorító intézkedéseket kell foganatosítani, és ugyanúgy, ahogy a költségvetés, illetve a gazdaság más területein elvonásokat kell alkalmazni, így a családi pótlék rendszere sem lehet ez alól kivétel. Nekünk egy részrõl kifogásaink vannak azzal szemben, hogy itt jelentõs megtakarításokat tudna elérni az állami költségvetés. Nem igazán látható még, hogy az adminisztratív költségek mennyi pénzt fognak elvinni ezekbõl a bizonyos megtakarításokból. Másrészrõl pedig, ahogy ezt a felvezetõben is mondtam, a családi pótlék rendszerét, a gyermeknevelés támogatását nem csupán pénzkérdésnek tartjuk.

A családi pótlék rendszere minden egyes európai országban azt tükrözi, hogy a politikumnak, a parlamentnek milyen az érzékenysége a társadalmi reprodukció iránt. Az alanyi jogosultság tulajdonképpen ezt a szimbolikus gesztust teszi meg; elismeri, hogy a gyermeket vállalók és nevelõk ebbõl a szempontból közösségi kiadásokra tarthatnak igényt; illetve ne felejtsük el azt sem, hogy évente 30 ezer fõvel fogy Magyarország lakossága, és nagyon fontos jelentõsége van annak, hogy ezt az alanyi jogosultságot megtartjuk vagy pedig eltöröljük. Ezzel végül is üzenünk a társadalomnak, mennyire tartjuk fontosnak a gyermeknevelést.

Az egyik javaslat tehát, az A-variáció javasolja, hogy a törvényjavaslat 1., 2., 3., 4. és 5. §-a maradjon el.

Készítettünk egy B-variációt is. Ezt azért tettük, mert sejteni véljük, hogy a kormánypárti képviselõk el fogják fogadni ezt a bizonyos jövedelemhatárhoz kötést. Tehát annak ellenére, hogy számtalan érvet soroltunk föl az ellen, hogy a jövedelemhatárt bevezessék a családi pótlék rendszerébe, sejtjük, úgy véljük, hogy a kormánypárti képviselõk ezt el fogják fogadni. Ha ebbõl indulunk ki, akkor kérem, figyeljenek föl erre a bizonyos B-variációra is, tisztelt képviselõtársaim, amely a következõrõl szól:

Megtartja az alanyi jogosultságot. Egy bizonyos összeget, gyermekenként 900 forintot mindenki megkap alanyi jogon. Ez lenne az a bizonyos szimbolikus gesztus, amivel üzennénk a családoknak, üzennénk a magyar állampolgároknak, mennyire fontosnak tartjuk a gyermekvállalást. Az alanyi jogon járó 900 forint felett pedig ugyanolyan szisztéma alapján, mint ahogy ezt a kormány elõterjesztette, készítettünk sávokat, jövedelemhatártól függõen. Ezeken a sávokon belül pedig különválasztottuk az egygyermekes családokat, az egygyermekes egyedülállókat, a kétgyermekes családokat, a kétgyermekes egyedülállókat, illetve a tartósan beteg testi vagy értelmi fogyatékos gyermekekre való tekintettel is vettünk egy sávot. A nagycsaládosokat azért nem vettük be, mert nekik ezután is alanyi jogon fog járni a családi pótlék, tehát nem láttuk értelmét, hogy a rendszerbe ezt pluszként még bevegyük.

A módosító javaslat lényege tehát, hogy a családi pótlék összegét egy alap- és egy kiegészítõ összegre bontja szét. Ezt a két összeget együtt lehetne folyósítani a családok számára.

A kiegészítõ összeg jövedelemarányos módon kerül a családokhoz, ahogy ezt az elõbb elmondtam. Így az alanyi jogosultság mellett elismerhetõ az a különbség, amely a családok anyagi helyzetében mutatkozik meg, ami mellett önök itt nagyon sokat érveltek a családi pótlék összes általános és részletes vitájában - mert ugye nem ez az elsõ alkalom, hogy benyújtásra került a családi pótlék rendszerének módosítása.

A hét jövedelemsávban degresszív módon, az egy fõre jutó összeg nagyságával fordítottan arányosan csökken a családi pótlék kiegészítõ összege. Erre a szempontra is figyelemmel, tekintettel voltunk tehát.

A végére még egy mondat kívánkozik, hogy egy valamit ne felejtsenek el, tisztelt képviselõtársaim: bármilyen módon, bármilyen szisztémában változna a családi pótlék rendszere, ez az összeg nagyon-nagyon csekély ahhoz, hogy eredeti funkcióját betöltse a családi pótlék. Valójában nem fedezi a gyermekneveléssel járó kiadásokat, csak egy töredékét annak. Kérem, ezt ne felejtsék el, tisztelt képviselõtársaim! Bármilyen variációt, bármilyen szisztémát fogadnak el, ne felejtsük el a következõ években érvényesíteni az infláció hatását a családi pótlék rendszerében.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage