Boross Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOROSS PÉTER, a nemzetbiztonsági bizottság elõadója: Köszönöm, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A nemzetbiztonsági bizottság általános vitára alkalmasnak találta a szolgálati törvényt.

Mindazonáltal a bizottság ülésén több kérdés felmerült, amelyekre, úgy érzem, majd a bizottsági viták, illetve a parlamenti viták során feltétlenül választ kell adni.

Mindenekelõtt elõnyösnek minõsült az egységes szerkezet, amely igyekszik általános szabályrendszerbe rögzíteni a szolgálati kötelmeket, ugyanakkor szervezetenként vagy szervezeti egységenként a speciális elemeket is magában foglalja.

(11.50)

Persze, a probléma is ebbõl adódott, ahogy a bizottság ülésén vitaként felmerült, hogy melyik irányba kell bõvülni, vannak-e olyan kérdések, amelyek a speciális rész további növelését tartják indokoltnak, vagy pedig az általános keretek egyetemes szabálya kapjon dominanciát.

Felmerült a bizottság ülésén, helyes-e állománybavételnél, illetve nyugdíjazásnál alkalmazni minden egyes érintett szervezet részérõl és azon belül is minden foglalkoztatásnál a nyugdíjazás, illetve a felvétel meglehetõsen merev szabályát. Úgy vélem, az természetes talán, hogy a közrendvédelmi állomány és a bûnügyi állomány ebbõl a szempontból például más szabályozást is igényelhet.

Felmerült kérdésként a felügyelõ miniszter, illetõleg zömében vagy nagyrészt országos hatáskörû szervek viszonya és különbözõ jogosítványok telepítése. A miniszteri, fõleg személyi természetû jogosítványok bõvítése mellett szól a politikai felügyelet, illetve a politikai felelõsség, amely itt a miniszterrel szemben alkotmányunk szerint bár korlátolt mértékben, de azért mégis érvényesül. Ugyanakkor ez a politikai befolyás eszköze is lehet - ami talán nem helyeselhetõ -, és a szervezetek autonómiájának erõsítése mellett szólhat.

Felmerült továbbá, hogy közvetlen kinevezési jogot kapjon a felügyelõ miniszter, vagy pedig a fõigazgatók vagy vezetõk javaslatára történjen mindez; azt hiszem, a kettõ közti különbség eléggé közismert.

Végül az illetményrendszer kapcsán is problémák merültek fel, fõleg olyan szempontból, hogy amennyiben egy belsõ szervezeti egység bármilyen okból kiemelt fizetésben részesül, tudjuk jól, annak a szervezeti egységnek a létszáma általában nõni szokott szervezeten belül és kivált bizonyos belsõ diszharmóniákat; aki a szervezettel valaha foglalkozott, úgy vélem, ez teljesen világos elõtte.

Mindezen túl azonban megszületett az a törvény, amely annyi óhajt elégít ki és oly régóta meg nem oldódó problémákra ad választ, ezért - bár nyilván több módosító javaslat hangzik majd el -, a nemzetbiztonsági bizottság, ahol e dilemmák felvetõdtek, ismét hangsúlyozom, általános vitára alkalmasnak minõsítette. Köszönöm. (Taps mindkét oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage