Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Én is köszönöm. Felhívom figyelmüket, hogy a Házszabály értelmében a kivételes eljárásban történõ tárgyalás elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk négyötödének szavazata szükséges.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e az elõterjesztés kivételes eljárásban történõ tárgyalásával. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 298 igen szavazattal, 7 ellenszavazattal, 3 tartózkodással úgy döntött, hogy az elõterjesztést kivételes eljárásban tárgyalja.

Az elõterjesztõk kérték a kivételes eljárásban történõ sürgõs tárgyalást is. A Házszabály értelmében a sürgõs tárgyalásbavételhez is a jelen lévõ országgyûlési képviselõk négyötödének szavazata szükséges.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e a kivételes eljárásba vett elõterjesztés sürgõs tárgyalásával. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 301 igen szavazattal, 10 ellenszavazattal, 3 tartózkodással úgy döntött, hogy a kivételes eljárásba vett elõterjesztést sürgõsséggel tárgyalja.

A Házszabály 125. § (3) bekezdése értelmében a törvényjavaslat vitájának lefolytatására kijelölöm a mezõgazdasági bizottságot.

Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés elnöke a Házszabály 26. §-ának...

Tisztelt Országgyûlés! Emlékeztetem önöket, hogy itt feltehetõen tévedésrõl van szó a forgatókönyvben, mert a Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja kérte, hogy 7 órakor szavazzunk errõl a pontról. (Mozgás és zaj a bal oldalon. - Közbekiáltások: Ilyen nincs! Milyen alapon?) Kérdezem, hogy...

Az elnök úr jelezte, hogy nem tévedésrõl van szó, így most szavazunk errõl a kérdésrõl.

Az Országgyûlés elnöke a Házszabály 26. § (3) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva - tekintettel arra, hogy a házbizottságban nem alakult ki egyetértés - javaslatot tett a Házszabálytól való eltérésre. (Zaj.) Eszerint az Országgyûlés a javaslat mellékletében felsorolt elõterjesztések tárgyalása és határozathozatala során úgy térjen el a Házszabály 106. § (9) bekezdésétõl, hogy az abban foglalt ötnapos határidõ helyett a zárószavazásra korábban: 1995. december 21-én, csütörtökön kerüljön sor. A javaslat elõterjesztését az indokolja, hogy amennyiben a költségvetési törvényjavaslat zárószavazására már a jelzett idõpontban sor kerül, az lehetõvé teszi a törvény korábbi kihirdetését. Így az önkormányzatok, illetve a költségvetési szervek még ez évben megismerhetik a törvényben foglaltakat.

A Házszabály 140. § (1) bekezdése alapján az Országgyûlés a jelen lévõ képviselõk négyötödének szavazatával határozhat úgy, hogy valamely ügy tárgyalása során eltér a Házszabály rendelkezéseitõl.

Kérdezem a képviselõcsoportokat, kíván-e valaki felszólalni. Frakciónként egy képviselõ szólalhat fel e tárgykörben. (Nincs jelentkezõ.)

Mivel jelzés nem érkezett, kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e az Országgyûlés elnökének H/1827. számú javaslatát a Házszabálytól való eltérésre. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Az eredmény megjelenése után taps és derültség a bal oldalon.)

Tisztelt Országgyûlés! Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 252 igen szavazattal, 56 ellenszavazattal, 4 tartózkodással az Országgyûlés elnökének javaslatát elfogadta. (Taps a bal oldalon. - Mozgás és zaj.)

Tisztelt Országgyûlés! Türelmüket kérem! A szavazás megtörtént, kérem, hogy fogadják el, és folytassuk a munkát; ilyen zajban nem tudunk tovább szavazni.

Soron következik a fogyasztási adóról és a fogyasztói árkiegészítésrõl szóló 1991. évi LXXVIII. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. A törvényjavaslatot T/1503. számon, az egységes javaslatot T/1503/37. számon kapták kézhez. A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ módosító javaslatokat nyújtott be, ezekrõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/1503/39. számon.

Megkérdezem dr. Hack Péter urat, az alkotmányügyi bizottság elnökét, kívánja-e a bizottság ajánlását szóban kiegészíteni. (Dr. Hack Péter: Nem.) Nem kívánja kiegészíteni.

A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Megkérdezem önöket, kíván-e valaki szólni a módosító javaslatokhoz kapcsolódóan. (Nincs jelentkezõ.) Mivel senki nem jelzett felszólalási szándékot, a záróvitát lezárom.

Megkérdezem dr. Bokros Lajos pénzügyminiszter urat, kíván-e felszólalni. (Dr. Bokros Lajos: Nem.) Nem kíván felszólalni.

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról történõ határozathozatal következik.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e az elõterjesztõ módosító javaslatait a T/1503/39. számú ajánlás 1. és 2. pontjai szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 260 igen szavazattal, 52 ellenszavazattal, 3 tartózkodással a módosító javaslatokat elfogadta.

(17.20)

Zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a fogyasztási adóról és a fogyasztói árkiegészítésrõl szóló 1991. évi LXXVIII. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Szabó György népjóléti miniszter jelzi, hogy igennel szavaz, mert a gépe nem mûködik.)

Kimondom a határozatot: Szabó György miniszter úr igen szavazatával 247 igen, 74 ellenszavazat, 3 tartózkodás mellett az Országgyûlés a törvényjavaslatot elfogadta.

Az MSZP képviselõcsoportja nevében Miklós László úr kívánja a frakció szavazatát megindokolni. Megadom a szót Miklós Lászlónak, a Magyar Szocialista Párt képviselõjének. (Zaj.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage