Csóti György Tartalom Elõzõ Következõ

CSÓTI GYÖRGY (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum is nagyon üdvözli a daytoni megállapodást és az ezzel kapcsolatos párizsi békemegállapodás aláírását.

Szeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra, amit egyébként már öt éve hangoztatunk, hogy a délszláv válságnak csak komplex, átfogó megoldása képzelhetõ el. Ebben a térségben csak akkor lehet valóban béke, nyugalom és biztonság, hogyha valamennyi népnek, népcsoportnak, nemzeti kisebbségnek a problémáját megoldják.

(9.40)

Éppen ezért meggyõzõdésünk, hogy ha nem történik valami kiegészítés - bár ez nem várható a mai párizsi megállapodás aláírásakor - szükség van egy Dayton-II-re, egy második daytoni megállapodásra, ahol szabályozzák az ott élõ népcsoportok, nemzeti kisebbségek problémáit is, a koszovói albánoktól kezdve a vajdasági magyarokig és más népcsoportokig, hiszen enélkül nyugalom és biztonság nem képzelhetõ el a délszláv térségben.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a nemzeti kisebbségek kérdése nem belügy, és éppen a délszláv válság mutatja azt, hogy csak nemzetközi összefogással lehet megoldani a kérdést. Nagyon sok jó példa is van erre Európában - számtalanszor elmondtuk, de úgy látszik, nem elégszer -, Dél- Tiroltól kezdve a németországi dánokon és a dániai németeken keresztül a finnországi svédekig; de mondhatnám Korzikát, Katalóniát és más példákat is.

Arra szeretnénk tehát felhívni valamennyi érintett félnek és a nemzetközi közvéleménynek a figyelmét, hogy átfogó rendezésre van szükség: rendezni kell az ott élõ népek, népcsoportok, nemzeti kisebbségek kérdését - átfogóan.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage