Latorcai János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Tavaly a parlament az utolsó munkanapon fogadta el az 1996. évre vonatkozó költségvetési törvényt, az 1995. évi CXXI. törvényt.

Ha visszaemlékeznek képviselõtársaim, akkor az utolsó napot megelõzõen egy képviselõi kezdeményezésre - mégpedig Keller László és Gaál Gyula képviselõtársaink módosító javaslatára -, az idõ szûke miatt magától értetõdõen hatástanulmány és változatok elkészítése nélkül fogadta el az Országgyûlés ennek a törvénynek azt a passzusát - mégpedig a 8. § (2) bekezdését -, amelyik a privatizációs többletbevételek felhasználására vonatkozik.

Ha visszaemlékeznek, az Országgyûlés határozata értelmében az ott felsorolt tételeken túlmenõen fennmaradó privatizációs bevételeket teljes egészében az adósságállomány törlesztésére kell fordítani. Hatástanulmányt vagy változatokat a gazdaság számára azóta sem mutatott be a kormányzat.

A Kereszténydemokrata Néppárt frakciója - szakértõi háttérrel - az elvégzett számítások alapján úgy ítéli meg, hogy nagyobb hatást fejtene ki a gazdaságra, ha ezt a fennmaradó részt nem teljes egészében az adósságállomány csökkentésére használnánk fel, hanem csak részben, a fennmaradó részét pedig a gazdaság direkt fejlesztésére - magától értetõdõen a megtakarított kamatterhekkel együtt. Tételesen, egészen röviden: az elmaradott, halmozottan hátrányos helyzetû térségek infrastrukturális fejlesztésére; úthálózat, árvízi védmûvek építésére; versenyképes termékek elõállítását biztosító, technológiaváltást eredményezõ mûszaki fejlesztések, beruházások hitelei kamatterheinek támogatására; nemzeti lakásépítési program kidolgozására és beindítására; az oktatásra, kutatásra; a kisvállalkozások, a háttériparok létrejöttének támogatására, valamint mezõgazdasági hitelgarancia-alap létrehozására.

Tisztelt Képviselõtársaim! Úgy ítéljük meg, hogy nem lehet ezt a többletbevételt a nemzeti bank elnöke és a pénzügyminiszter saját kompetenciakeretébe utalni, hanem errõl - a kormányzat által készített hatástanulmány alapján - az Országgyûlésnek kell dönteni. Ehhez kérjük tisztelt képviselõtársaink támogatását. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage