Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! E ház falai közt egy ízben már alkalmam volt rámutatni arra, hogy a kormány napról napra szekérderék számra kapja azokat a leveleket, amelyben a felháborodott és elkeseredett állampolgárok azt követelik a kormánytól, hogy Torgyán József képviselõ urat még többet láthassák a televízióban, hallhassák a rádióban és olvashassák a napi sajtóban.

Sajnos a kormány nem tud megfelelni ezeknek az állampolgári elvárásoknak; mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy demokráciában az írott és elektronikus sajtó a kormánytól független. Az írott sajtó piaci viszonyok között terjeszti magát, s amennyiben nem tud magának elég olvasót szerezni, ezzel összefüggésben nem tud magának elég hirdetõt szerezni, továbbá amennyiben nem talál kellõen tõkeerõs szponzorra, támogatóra, akkor az az újság becsukhatja a kapuit.

A kormány idõnként megkísérli azt, hogy segítségére siessen egy-egy konzervatív hangvételû újságnak, tekintettel arra, hogy fontosnak tartja a konzervatív hangvétel jelenlétét a magyar sajtóban. (Dr. Rott Nándor: Népszabadság!) Mindazonáltal nem tehetjük gyakorlattá azt, hogy bárki, aki alapít egy lapot, és kellõ hangerõvel és intenzitással szidja a kormányt, az azonnal költségvetési támogatásra is igényt tarthasson.

Ami a rádiót és a televíziót illeti, szeretném megjegyezni, hogy immáron február 1-je óta hatályban van az a médiatörvény, amelyet a tisztelt Ház nemcsak két kormánypárti, hanem két ellenzéki frakciója támogatásával is fogadott el, és másik két ellenzéki frakció a szakértõi tárgyalások szintjén szintén támogatta azt. Ez, úgy tûnik, nemcsak a kormánypártok, hanem a tisztelt Ház csaknem 90 százalékának véleménye szerint kellõ biztosítékot ad a közszolgálati rádió és televízió kormánytól való függetlenségére. Ha ez így van, akkor sajnos csak azt tudom mondani, hogy tessék talán még érdekesebb lenni, és akkor talán még többet fog a sajtó önrõl szólni. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage