Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az elmúlt közel két évben a tisztelt Ház kilenc esetben volt kénytelen foglalkozni mentelmi ügyeimmel, melybõl hét esetben ugyanaz a személy volt a feljelentõ. A tisztelt Ház hat esetben a feljelentéseket zaklató és az Országgyûlés munkáját zavaró jellegûnek minõsítette, míg három esetben mentelmi jogom felfüggesztése mellett döntött.

Jelentem a tisztelt Háznak, hogy az elsõ esetben a bírósági eljárást a Szeged Városi Bíróság jogerõs döntésével megszüntette. A peres felek kölcsönösen elnézést kértek egymástól a '93. évi önkormányzati ülésen elhangzottak miatt. Mindezeket ismertettem Hódmezõvásárhely megyei jogú város közgyûlése elõtt, valamint az alábbi nyilatkozatot tettem: "Visszavonom azon indítványomat, hogy a szennyvíztisztító-iszapkezelõ vonalát dr. Szalai Lukácsról kellene elnevezni. (Derültség.) Ezen utóbbi kijelentésemmel nem állt szándékomban az õ személyét megsérteni." (Derültség.) Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy mind a fenti létesítménynek, mind az azóta elkészült korszerû szeméttelepnek - a számos beérkezett személyi elképzelés ellenére - a névadására vonatkozó javaslatot mind ez ideig nem terjesztettem elõ.

Jelentem a tisztelt Háznak, hogy a második esetben Hegedûs Tibor, a Szocialista Párt települési képviselõjelöltje, a hódmezõvásárhelyi kábeltelevízió tulajdonostársa és ügyvezetõje vonatkozásában a Szentes Városi Bíróság jogerõs döntésével megszüntette az eljárást, míg pertársa, Mónus Áron ügyében elsõfokú, még nem jogerõs ítéletet hirdetett. Hegedûs Tibor egy napi- és hetilapban, valamint a városi televízióban a következõ nyilatkozatot tette: "Alulírott Hegedûs Tibor kijelentem, hogy a városi televízió '92. szeptember 14-én, illetve a lila Délvilág napilap '92. november 24-ei számában Rapcsák Andrással szemben olyan tényállításokat tettem, amelyek valóságtartalmáról elõzõleg nem gyõzõdtem meg, és ezért tõle ezúton bocsánatot kérek." Egyben 20 ezer forintot ügyvédemnek befizetett.

Mónus Áron vonatkozásában a bíróság elsõfokú, még nem jogerõs ítéletében felmentett mind engem, mind a város jegyzõjét a rágalmazás vádja alól, és kötelezte Mónus Áront 10-10 ezer forint perköltség megfizetésére. Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy mivel ez utóbbi személy mind a miniszterelnököt, mind a mentelmi bizottság szocialista elnökét feljelentette, illetve beperelte, Csongrád megyében elterjedtek azok a vélemények, hogy a Szocialista Párt megyei vezetõi pártbeli belsõ és külsõ politikai konfliktusaikat ilyen lejárató módszerekkel kívánják rendezni. Hangsúlyozni kívánom, hogy én ettõl a véleménytõl elhatárolom magam... (Dr. Rott Nándor tapsol.).., meggyõzõdésem, hogy pusztán véletlen egybeesésrõl van szó, és ha... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage