Semjén Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEMJÉN ZSOLT (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Egyetlenegy számadatot szeretnék csak elmondani javaslatom megalapozásaként. A szegények közé tartozik a gyermeket nem nevelõ háztartások 18 százaléka, a háromgyerekesek 34 százaléka, a négy- és többgyermekesek 70 százaléka. Tehát a gyerekszám a szegénység meghatározó oki tényezõje. Ez pedig egyenlõ azzal, hogy a magyar nemzet az öngyilkosság állapotában van.

A jelenlegi adórendszer a gyermektelen, eltartott nélküli kétkeresõs családokat részesíti elõnyben a gyermeket nevelõ, eltartottjaikat támogató családokkal szemben. Ez nyilvánvaló méltánytalanság, ami a nemzet élete érdekeivel ellentétes. A mostani adószisztéma elõbb elveszi az állampolgároktól jövedelmeiket, tekintet nélkül gyermekeik számára, majd ezek egy részét költséges apparátus fenntartásával és alacsony hatékonysággal visszajuttatja az állampolgároknak családi vagy szociális juttatás formájában.

Továbbá abszurd ellentmondás, hogy miközben a személyi jövedelemadó- rendszer különbözõ kedvezményeket juttat - egyébként igen helyesen -, az alapítványok támogatóinak, és a beruházások egy részét is adókedvezményben részesíti, addig a legfontosabb hosszú távú beruházást, az adózók saját gyermekei eltartására fordított költségeit nem ismeri el. Mi lehet pedig fontosabb, mint a nemzet jövõjének letéteményese: a jövõ generáció felnevelésének biztosítása? Mindezek alapján az a jelenlegi gyakorlat, ami a társadalom tagjait atomisztikusan, mint egymástól teljesen független egyéneket kötelezi közteherviselésre, teljes joggal kritizálható, és ezért szükséges a jelenlegi személyi jövedelemadó-rendszer átalakítása családi típusú adórendszerré.

Javaslatom nem bonyolódik a családi típusú jövedelemadó-rendszer módozataiba, ezt a '97-es jövedelemadó-törvény során kell kimunkálnunk, hanem azt célozza, hogy ebbe az irányba kezdjünk el gondolkodni, ebbe az irányba mozduljunk el végre. Senkit sem kényszerít a családi adózásra, hanem a lehetõségét szeretné biztosítani annak, hogy az adófizetõ polgárok szabadon választhassanak a személyi jövedelemadózás és a családi típusú jövedelemadózás között. Ennek a lehetõségnek a támogatását kérem a tisztelt Háztól. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage