Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Sajnos a múlt héthez képest nem sokat változott a helyzetünk. (Egy hang az ellenzék padsoraiból: Úgy van!) A társadalombiztosítás költségvetésérõl szóló, decemberben benyújtott törvény már benyújtása idõpontjában sem volt érvényes. Az Állami Számvevõszék elmondta róla, hogy számos pontján megalapozatlan. Ezt mi magunk is képviseltük, több alkalommal nyilatkoztunk errõl; majd megszavazta a Ház az állami költségvetést, megszavazta a '75. évi II. törvény módosítását - ami szintén a társadalombiztosítás tételeit változtatta.

Most itt vagyunk február közepén, egy benyújtott költségvetéssel, amelyik pontról pontra érvénytelen, és a kormány még mindig nem nyújtotta be saját javaslatát. Hallhattuk, hogy kormányülésen vita volt errõl a költségvetésrõl, azt is hallottuk, hogy a kormány nem tudta eldönteni, hogy mit tegyen.

Rendkívül nehéz a helyzete ilyenkor egy ellenzéki képviselõnek, mert nem tudja, hogy mirõl beszéljen... (Egy hang a szocialisták padsoraiból: Hát ez az!)..: arról-e, ami hivatalosan a Ház elõtt van, csak éppen nem érvényesek a tételei, vagy feltételezéseket mondjon arról, hogy a kormány mit fog tenni. Azt gondolom, kedves képviselõtársaim, hogy ez a Magyar Országgyûlés, és a Magyar Országgyûlésben a benyújtott törvénynek - legalább nagy részét tekintve - érvényesnek kellene lennie.

(18.10)

Egyáltalán nem olyan vidám ez a helyzet, kedves képviselõtársaim, amin humorizálni kellene, hiszen a magyar egészségügy úgy dolgozik, hogy 5 százalékkal emelt költségvetést kap havonta. Bizonyára mindannyian tudják, hogy ez az azóta beindult inflációhoz képest rendkívül alacsony összeg. A kórházak sora tartozik különféle hitelezõknek, és eddig még senki nem gondolta végig, hogy amennyiben a hitelezõ nem hajlandó szállítani, akkor mit fog tenni a kórház a betegeivel.

Kedves Képviselõtársaim! Ez sokkal súlyosabb kérdés, mint hogy errõl ilyen hevenyészve, elõterjesztések nélkül és idõnként humorizálgatva beszéljünk. Nagyon kérem önöket, hogy ezt a helyzetet vegyék sokkal komolyabban, mert a kórházak mûködésképtelensége direkt módon veszélyezteti emberek életét.

Nagyon sajnálom, hogy nem mondhatok többet most, mert még mindig nincs elõttünk egyetlen módosító indítvány sem, amit a kormány indítványoz ahhoz, hogy ez a költségvetés mielõbb megszülessen. Kérem önöket, kormánypárti képviselõtársaim, hogy minden eszközzel ösztökéljék saját kormányukat, ha kell, kényszerítsék arra, hogy nagyon gyorsan tegye meg a lépéseket, mert különben minden egyes, beteget veszélyeztetõ helyzet az önök lelkén szárad. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban. - Trombitás Zoltán: Nem érdekli õket!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage