Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kénytelen vagyok válaszolni, hiszen Horváth Vilmos képviselõtársam két kérdést intézett hozzám; nagyon röviden válaszolok rá.

Elsõ kérdése az volt, hogy miért tartott ennyi ideig a törvényi kihirdetés az aláírástól számítva. Erre könnyen válaszolhatnánk azt, hogy valójában az elsõ aktustól, tehát az 1992. november 6-ai ljubljanai aláírástól az 1994-es június 29-ei hatálybalépésig terjedõ idõszak nem tartozott a mi hatáskörünkbe; ezt az elõzõ kormánytól lehetne megkérdezni. Valójában az a helyzet, hogy nagy munkateherrel dolgozik a parlament, torlódnak a nemzetközi szerzõdések egymáson, és a szlovén fél is körülbelül ebben az idõszakban ratifikálta a megállapodást. A törvényes kihirdetésnek nincs ebbõl a szempontból igazi jelentõsége, hiszen már 1994. június 29-étõl hatályban van, tehát érvényes a megállapodás.

A második kérdésre még rövidebben tudok válaszolni: egyetértek azzal, amit Horváth Vilmos képviselõtársam mondott. Mi minden partnerünknél szorgalmazzuk, hogy írják alá és csatlakozzanak az Európa Tanács kisebbségi nyelvek chartájához. Azt szeretném kérni képviselõtársaimtól, különösen azoktól, akik az európa tanácsi delegáció tagjai, hogy ugyanezt tegyék meg - tudom egyébként, hogy teszik is -, és együttes erõfeszítéssel remélhetõleg el tudjuk érni, hogy megfelelõ számú csatlakozó legyen a kisebbségi chartánál.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage