Bajor Tibor Tartalom Elõzõ Következõ

BAJOR TIBOR (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A törvénytervezet 5. § d) pontja foglalkozik a törvénytervezet politikailag egyik legérzékenyebb pontjával, a megyével és a régióval mint fogalmi meghatározással.

A benyújtott módosító indítvány lehetõvé teszi, hogy a vidék ne tizenkilenc önálló köztársaság legyen, mely egy huszadiknak gyarmata, hanem a gazdasági- társadalmi realitásoknak megfelelõen továbbfejlõdjenek azok a kapcsolatok, amelyek több esetben évszázadokra nyúlnak vissza, de egy politikai döntés alapján meghúzott közigazgatási határ ezt nem vette figyelembe.

A benyújtott módosító indítvány feloldja ezt a problémát is, amely véleményem szerint végigkíséri a törvénytervezet egész vitáját, amit többen úgy fogalmaztak meg, hogy "Megye vagy nem megye?". A régióról szóló meghatározást egyrészt egyértelmûvé teszi, hogy a megye közigazgatási egységként mûködik, melynek feladata, szükségszerûsége megkérdõjelezhetetlen. Másrészt a közigazgatási egység határa nem feltétlenül esik egybe annak a területi egységnek a határával, amely több kistérségbõl alakult, és létüket a közös gazdasági-társadalmi hagyományok, szokások vagy éppen környezeti adottságok jellemzõen határozzák meg.

Ezért én kérném, hogy a módosító indítványt majd elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage