Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! A hozzám intézett kérdésre szeretnék válaszolni.

Az 5 milliárd forint egyébként nem a Környezetvédelmi Minisztérium költségvetésében, hanem a Belügyminisztérium költségvetésében tervezõdik természetesen. Magam egyébként amellett foglalok állást - amirõl egyébként úgy tûnik, hogy a két koalíciós párt is elfogadott kompromisszumként határoz -, nevezetesen, hogy természetesen területfejlesztési és kiegyenlítési kérdésekben, pénzeszköz-fölhasználás kérdésében a parlament határoz meg rendkívüli erejû eszközként irányvonalakat az elkövetkezendõ idõszakban is. Megpróbálunk rátérni a területi kiegyenlítés esetében is egy kistérségi normatív típusú finanszírozási rendszerre, többszereplõs finanszírozási rendszerre. Lehetõség szerint itt természetesen azt az arányt tartva, hogy ahol csak lehet, ahol annak van értelme, ott a parlament döntsön - és normálisan a parlament dönthet ezekrõl a kérdésekrõl.

Az is egészen világosan látszik, hogy az elkövetkezendõ idõszakban a területfejlesztési finanszírozási rendszer érdemben át fog alakulni Magyarországon, hiszen éppen ezért születik meg ez a törvény. Magyarul: biztosítani szeretnénk képviselõ urat, hogy még abban az esetben is, ha ebben az esztendõben ideiglenesen a parlament által meghatározott direktívák alapján kormányrendelettel történik - és ez az Országos Területfejlesztési Tanács mutatói alapján történik meg - az esélykiegyenlítõ 5 milliárd forint fölhasználása, az elkövetkezendõ idõszakban a parlamentnek - késõbb nem is annyira melléklet, mint kifejezett parlamenti határozat formájában - nyilvánvalóan meghatározó beleszólása lesz a területi pénzeszközök fölhasználásába. Ebben az értelemben sem másik kormányt, sem csúcsbizottságot senki nem akar. Átláthatóvá szeretnénk tenni a területfejlesztéshez kötõdõ pénzeszközök fölhasználását; többszereplõssé szeretnénk tenni - ebben a parlament is jelen van, de jelen szeretne lenni természetesen a kormány és az Országos Területfejlesztési Tanács is.

Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage