Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! A házbizottság a Házszabály 23. §-ának m) pontjában foglalt jogköre alapján javaslatot terjesztett elõ a Házszabálytól való eltérésre T/1680/14. számon. Eszerint: a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1996. évi költségvetésérõl szóló T/1680. számú törvényjavaslat határozathozatala során az Országgyûlés úgy térjen el a Házszabályban foglalt ötnapos határidõtõl, hogy a törvényjavaslat zárószavazására öt napon belül, az 1996. március 11-ével kezdõdõ ülésen kerüljön sor.

A Házszabály 140. § (1) bekezdése alapján az Országgyûlés a jelenlevõ képviselõk négyötödének szavazatával képviselõcsoportonként legfeljebb egy felszólaló meghallgatását követõen úgy határozhat, hogy valamely ügy tárgyalása során eltér a Házszabálytól.

Megkérdezem a képviselõcsoportokat, hogy kíván-e valaki ebben a tárgykörben felszólalni. (Senki sem jelentkezik.) Jelzés nem érkezett, ezért kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a házbizottság T/1680/14. számú javaslatát a Házszabálytól való eltérésre.

Kérem, szavazzanak. (Szavazás.) Köszönöm.

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 259 igen szavazattal, 23 ellenszavazattal, 1 tartózkodás mellett a házbizottság javaslatát elfogadta.

Most soron következik személyi javaslatok megtárgyalása. Az SZDSZ frakcióvezetõjének ajánlása alapján, a Házszabály 23. § e) pontjának megfelelõen a házbizottság személyi javaslatokat terjesztett elõ H/2125. számon. A házbizottság az alkotmányügyi bizottságba a dr. Monostori Endre képviselõ úr lemondása miatt megüresedett helyre dr. Fodor Gábort jelöli a bizottság tagjává.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a személyi javaslattal. Kérem, szavazzanak. (Szavazás.)

Köszönöm. Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 284 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal, 1 tartózkodás mellett dr. Fodor Gábort az alkotmányügyi bizottság tagjává megválasztotta. Kívánunk neki jó munkát, és sok sikert új pozíciójában. (Taps.)

Tisztelt Országgyûlés! A házbizottság a számvevõszéki bizottságba a dr. Tölgyessy Péter képviselõ úr lemondása miatt megüresedett helyre dr. Csikai Zsoltot jelöli a bizottság tagjává.

Kédezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e a személyi javaslattal. Kérem, szavazzanak. (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 280 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 4 tartózkodás mellett dr. Csikai Zsoltot a számvevõszéki bizottság tagjává megválasztotta. Kívánok új megbízatásához sok sikert, eredményes munkát az Országgyûlés és a magam nevében. (Taps.)

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a békéltetésrõl és a választott- bíráskodásról az Európai Biztonsági és Együttmûködési Értekezlet keretében Stockholmban, 1992. december 15-én létrejött egyezmény, és az egyezmény 13. cikke alapján létrehozott pénzügyi jegyzõkönyv kihirdetésérõl szóló törvényjavaslat általános vitája és határozathozatala.

Az elõterjesztést T/1869. számon, a külügyi bizottság ajánlását pedig T/1869/1. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót Szent-Iványi István politikai államtitkár úrnak, a napirendi pont elõadójának.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage