Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Igen tisztelt Miniszter Úr! 1996. február 5-én a fönti témában írásbeli választ igénylõ kérdést nyújtottam be miniszter úrhoz, amelyre ön február 12-én válaszolt, amit ez úton is köszönök szépen. Sajnos, a válasz nem volt megnyugtató, s a kárpótlásra jogosultak sem tudják válaszát teljes mértékben elfogadni.

Az eltelt idõszakban újabb személyes megkeresések és írásos bizonyítékok kerültek a birtokomba, amelyekbõl csak az derülhet ki, hogy valami nincs rendben ez ügy kapcsán. Ugyanis a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kárrendezési Hivatalt az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal utasította az ÁPV Rt. felkérésére, hogy az 1995. augusztus 31-ére meghirdetett árverést az erdõvel kapcsolatban a további intézkedésig halassza el. Halassza el, mert az ÁPV Rt. tudomására jutott, hogy az ingatlan egy részét bányaszolgalmi jog terheli. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kárrendezési Hivatal a következõ írásos választ küldte el részemre, mely a témával szoros összefüggésben van. Idézem:

"Az ÁPV Rt. kezdeményezésére a fönti községben 0,53/2. helyrajzi számú 152 hektár erdõterület 1995. augusztus 31-re meghirdetett árverését lemondtuk, holott a bányaszolgalmi jog ténye mint korlátozó intézkedés meghirdetésre került.A felszín alatti bányamûvelés az erdõterület rendeltetésszerû hasznosítását nem akadályozza, és a felszín alatti bányamûvelés az erdõterület tulajdonjoga megszerzése nélkül is folytatható, így az 1991. évi XXV. törvény 19. §-a alapján kárpótlásra pótlólagosan kijelölt füzérkajatai 053/2. helyrajzi számú erdõterület földalapból történõ kivonása engedélyezését nem javasolom."

Ennek ellenére az ÁPV Rt. felfüggesztette ennek az erdõterületnek az árverését.

Kérem miniszter urat, hogy tegye lehetõvé, hogy a Hegyközben élõ emberek a tulajdonukban lévõ eredeti kárpótlási jegyüket felhasználhassák és tulajdont szerezzenek az említett erdõterületen. Kérem miniszter urat arra is, hogy találjanak olyan megoldást, amely az ott mûködõ bányának is biztosítja hosszú távú mûködését, de biztosítja a törvényes lehetõséget a kárpótlási jeggyel rendelkezõknek is.

Kérdezem ezért miniszter urat, hogy mi a szándékuk ezzel az erdõterülettel, és kinek vagy minek a hatására törölték a kárpótlásra kijelölt erdõterületet a kitûzött árverési határnap elõtt öt nappal Füzérkajata községben. Kérem miniszter úr válaszát.

(15.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage