Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház!

A Magyar Köztársaság és a Svájci Államszövetség közötti választottbírósági és békéltetési szerzõdés célja az, hogy nemzetközi szerzõdésben foglalt vitarendezési eljárást nyújtson Magyarország és Svájc részére. A szerzõdés egy olyan, korábban a két világháború között gyakori vitarendezési eljárást honosít meg újra, amelynek Magyarország egyik jelentõs képviselõje volt. (Általános zaj.)

E szerzõdés azt a Svájccal 1924. június 18-án létrejött hasonló tárgyú egyezményt váltotta fel, amely az 1925. évi XXV. törvénnyel került kihirdetésre, s bár elavult, 1995. április 24-éig még hatályban maradt. A szerzõdés tartalmát tekintve szorosan kapcsolódik az 1992. december 15-én Stockholmban aláírásra került, a békéltetésrõl és a választottbíráskodásról az Európai Biztonsági és Együttmûködési Értekezlet keretében létrejött multilaterális egyezményhez. Az Országgyûlés a 69/1994. számú határozatával megerõsítette ezt a szerzõdést. A szerzõdés 1995. április 24-én lépett hatályba.

A nemzetközi szerzõdésekkel kapcsolatos eljárásról szóló 1982. évi XXVII. törvény 13. cikkének (1) bekezdése alapján az Országgyûlés által megerõsített szerzõdéseket törvénnyel kell kihirdetni. Ezért kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy ez úton a szerzõdést törvénnyel hirdesse ki. Köszönöm. (Taps.)

(17.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage