Elnök Tartalom Következõ

                Az Országgyûlés tavaszi ülésszakának 19. ülésnapja
                           1996. március 27-én, szerdán
                        (9.02 óra - Elnök: dr. Kóródi Mária
                Jegyzõk: dr. Semjén Zsolt és dr. Trombitás Zoltán)

ELNÖK: Jó reggelt kívánok! Tisztelettel köszöntöm képviselõtársaimat és mindazokat, akik akár a rádió, akár a televízió nyilvánossága elõtt figyelemmel kísérik mai napi munkánkat. Az Országgyûlés tavaszi ülésszakának 19. ülésnapját megnyitom.

Bejelentem, hogy az ülés vezetésében dr. Semjén Zsolt és dr. Trombitás Zoltán jegyzõ képviselõtársaim lesznek segítségemre.

Tisztelettel köszöntöm a mai ülésünkre meghívott vendégeket, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét és az önkormányzat ülésünkön megjelent tagjait is.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabályban elõírt szükséges számú aláírás csatolásával Gellért Kis Gábor és képviselõtársai politikai vita megtartását kezdeményezték "A cigányság helyzetérõl Magyarországon" címmel.

A politikai vita kezdeményezésére irányuló indítványt V/2130. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A vitához a kormány háttéranyagot készített, amelyet a hétvégi futárpostában küldtünk ki, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat összefoglaló anyagát pedig hétfõi ülésnapunkon osztották ki.

Engedjék meg, hogy röviden ismertessem a házbizottság ülésén kialakított megállapodást a vita menetét illetõen.

Elõször dr. Magyar Bálint mûvelõdési és közoktatási miniszter úr nyilatkozatát hallgatjuk meg, 30 perces idõtartamban; majd

az egyes képviselõcsoportok felszólalói következnek, a házbizottság megállapodásának megfelelõen az elsõ körben a vezérszónoki rendhez hasonlóan 15-15 perces idõtartamban; ezt követi

a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyûlési biztosának felszólalása 10 perces idõkeretben; majd

a képviselõcsoportok további felszólalói következnek.

Az egyes képviselõcsoportok rendelkezésére álló idõkeretet a kiküldött és kifüggesztett napirendi ajánlás tartalmazza. A Házszabály rendelkezéseinek megfelelõen a soros jegyzõk mérik és képviselõcsoportonként összesítik a képviselõk által igénybe vett beszédidõt. Jelzik az elnöknek, ha a képviselõcsoport beszédidejét kitöltötte. Végül dr. Magyar Bálint mûvelõdési és közoktatási miniszter viszontválaszára kerül sor 15 perces idõtartamban.

Engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket a Házszabály idõkeretre vonatkozó egyes rendelkezéseire. Eszerint a vita közben felszólaló kormánytag beszédideje a kormánypárti képviselõk idejébe számít bele. Vita közben a kétperces felszólalásokat - a személyes érintettségre történõ reagálás kivételével - bele kell számítani az idõkeretbe, ugyanakkor az ügyrendi felszólalásokat nem kell az idõkeretbe beszámítani.

Tisztelt Országgyûlés! Most megadom a szót dr. Magyar Bálint mûvelõdési és közoktatási miniszter úrnak.

Tartalom Következõ

Eleje Homepage