Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen röviden kívánok Hága Antónia felvetéseire reagálni.

Azt állította, hogy mi ki akarjuk sajátítani a cigányságot. A Független Kisgazdapártnak soha nem volt ilyen szándéka, most is csak arra hivatkoztam, hogy vidéki erõk képezik a mi bázisunkat, és ott nagyobb arányban található a cigányság, ezért az együttélés tényként merült fel a beszédemben.

A másik: arra hivatkozott Hága Antónia, hogy én megoldási javaslatot nem adtam. Hága Antónia nem figyelte a beszédemet, mert hadd hivatkozzak néhány megoldási javaslatra. Felvetettem, hogy teljes adómentességet adjanak azoknak a vállalkozóknak, akik cigány etnikumot alkalmaznak. Hivatkoztam arra, hogy speciális ösztöndíjrendszert kellene adni, biztosítani számukra. Rámutattam arra, hogy milyen helytelen a cigányság problémáinak egészérõl beszélni, miként kell külön-külön foglalkozási ágként, illetõleg az életben betöltött szerepként a problémáikat megoldani.

Hivatkoztam a cigány mûvészet és kultúra híd-szerepére, hivatkoztam arra, hogy nem többségi-kisebbségi kérdésként kell kezelni, hanem a magyar nemzet részeként kell a cigányság problémakörét megoldani. Hivatkoztam arra, hogy a diszkrimináció ellen miként kellene fellépni különbözõ területeken, tehát úgy gondolom, hogy én konkrét javaslatokat tettem. Nagyon sajnálom, hogy Hága Antónia már reggel a Napkelte mûsorában - és most is - arra használta fel a lehetõségeit, hogy a Kisgazdapárt ellen szóljon, amely viszont a cigányság mellett emelt szót. Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage