Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! A Magyar Demokrata Néppárt nem támogatta ezt a törvényjavaslatot. Nem támogatta, mert nem támogathatta, mert ez egy rövidlátó, szûk látókörû kormány által benyújtott törvényjavaslat.

Ez a törvényjavaslat egy évre tervez, két évre tervez, és nem számol döntéseinek a hosszú távú hatásával. Támogathattuk volna, és támogattuk volna önmagában azt a javaslatot - hiszen mi magunk is terveztük régóta -, hogy a gyermekgondozási segélyt elõzetes biztosítási idõ nélkül alanyi jogúvá tegyük. Tisztelt képviselõtársaim, de nem annak az árán, hogy anyák tömege kiessen a jövedelempótló anyasági támogatásból!

Ugyanakor belekerült ebbe a törvényjavaslatba, hogy ebbõl az összegbõl, amelyet most önök megemlítettek, hogy emelt összeg 6 százalék tb-járulékot kell fizetni, tehát tudniuk kell az anyáknak, hogy nem 9600, hanem körülbelül 9000 forint lesz ez az összeg.

Ezzel a törvényjavaslattal belekerült a jogrendünkbe egy alkotmányellenes helyzet, mert azoknak az anyáknak, akik jövedelmi viszonyuk miatt nem jogosultak gyesre, a jelenlegi jogszabályok szerint nincs lehetõségük biztosítási idõ szerzésére. Tudtommal az alkotmány ilyen megkülönböztetést nem enged meg.

Nem támogathattuk a javaslatot a várandóssági pótlék megszüntetése miatt sem, bár kétségtelen tény, hogy a végül megszavazott változat nagyobb összeg, mint a tízezer forint. De tudják-e kormánypárti képviselõtársaim, hogy három gyermek esetén ez várandóssági pótlékban már húszezer forintot jelentett. Ezt is megszüntették.

Nem támogathatjuk a megoldás elvét sem, hiszen azért állapítottuk meg a várandóssági pótlékot, hogy az állapotos nõ a szülés elõtt fel tudjon készülni a gyermekvállalásra. Önök ezt megszüntették, és a szülés után adnak egy összeget a családnak.

Nem támogathatjuk azt a megoldást sem, ami végül bekerült a törvénybe, és elméletileg javított rajta valamit, hogy a gyermeknevelési támogatásra való jogosultságot a miniszter méltányosságból megállapíthatja annak is, akinek a harmadik gyermeke a törvény hatálybalépése elõtt született.

Kedves Képviselõtársaim! Ennek a méltányosságnak semmiféle követelményrendszere nincs, tehát a miniszternek nem lesz vezérfonala arra, hogy kinek állapítsa meg és kinek nem. Dõlni fognak az igénylõlapok, és nincs rendszer ebben a méltányosságban.

De a legfontosabb a Néppárt szerint az, hogy az anyasági támogatások megváltoztatásának ilyen rendszerét nem támogathatjuk, és hogy a szociálisnak nevezett megszorítások elsöprõ többsége a családtámogatási rendszerek megszorítását vagy megszüntetését jelenti, az elfogadhatatlan a Magyar Demokrata Néppárt számára.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage