Solymosi József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SOLYMOSI JÓZSEF (SZDSZ): Tisztelt Országgyûlés! A Szabad Demokraták Szövetsége megszavazta a törvényjavaslatot. Megszavazta annak ellenére, hogy a törvény vitája során többször hangoztatta, hogy annyi feszültség halmozódott fel a szövetkezeti mozgalomban az elmúlt években, hogy e néhány módosítással alapjában véve nem lehet megoldani a problémákat. Mindenesetre biztató, hogy az elmúlt napokban az Igazságügyi Minisztérium már eljuttatta a képviselõk egy részéhez, legalábbis a mezõgazdasági bizottság tagjaihoz egy új szövetkezeti törvény alapjait. Tehát megkezdõdhet egy új szövetkezeti törvény társadalmi vitája, ami minden valószínûség szerint meg fogja oldani azokat a problémákat, amelyek felhalmozódtak a szövetkezeti mozgalomban.

A három módosítással kapcsolatban csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy a jogi személyek intézménye nem ismeretlen a nemzetközi szövetkezeti mozgalomban. A magyar szövetkezeti mozgalomban is egy új színfoltot jelenthet ennek az elfogadása.

Azt hiszem, általában egyetértés volt abban, hogy néhány jogtechnikai kérdésben egyszerûsítést kell megfogalmazni, így egyszerûbbé lehet tenni a szövetkezetek átalakulását, illetve az átalakulásnak gazdasági társasággá egy menetben történõ megvalósulását. Ezekkel az indokokkal a Szabad Demokraták Szövetsége elfogadta a törvényjavaslat. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage