Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Én egy más témában kértem hozzászólási lehetõséget, amelyre már négy alkalommal készültem, de az idõ elõrehaladottsága miatt ettõl mindig elálltam. Most azonban ezt nem tehetem meg, hiszen április közepén a millecentenáriumi ünnepnap, méltó megemlékezés napjának parlamenti elfogadását követõen arra szeretnék rámutatni, hogy korábban, a megelõzõ idõszakban nagy fogadalmakat és nagy vállalásokat követõen több országos egyesület, többek között az Országos Erdészeti Egyesület, a Kertészek és Dísznövény-termesztõk Egyesülete, az önkormányzatok szövetségei, Falu és Városszépítõk és Fenntartók Szövetsége, a Természetjárók Szövetsége arra vállalkozott, hogy a millecentenárium méltó megünneplése alkalmával településenként pályázati lehetõséget kihasználva fát, parkot telepítsenek, létesítsenek.

(21.00)

Eddig mindösszesen 1996 áprilisának a közepéig a 3200 település mintegy 10 százalékáról érkezett pályázat. Sokszor beszélünk arról, hogy mennyire kevés a pénz és a kihasználható lehetõség. Most itt áll elõttünk egy nagyon szép és nemes megemlékezés arra, hogy a honfoglalás 1100. évfordulója alkalmával városok és falvak, kicsi és nagy települések 1100 fát vagy 1100 fát és cserjét ültessenek el és megemlékezzenek arról, hogy ide a Kárpát-medencébe a honfoglaló magyarok 1100 éve érkeztek.

Én úgy gondolom, hogy aki fát ültet és annak a fának a lombja alatt õ vagy unokája kellemes perceket kíván eltölteni, az hisz a jövõben; aki parkot épít, az hisz annak a településnek, városnak vagy falunak a jövõjében. Aki erdõt telepít, az pedig az egész ország jövõjében hisz.

Tisztelettel kérem, és nem a jegyzõkönyvnek szánom ezt a napirend utáni hozzászólást, ha van lehetõség ezt a rádión keresztül hallani, vagy itt élõben a parlamentben, tegye meg azt a jószolgálatot, hogy a hozzá legközelebb esõ erdészeti õrsön, erdésznél jelezze ezt a szándékát, juttassa el az erdõfelügyelõségre a pályázati anyagot vagy a polgármesteri hivatalhoz, és én vállalom a Fidesz parlamenti képviselõcsoportja nevében, a Fidesz zöld frakció nevében is, hogy az engem megkeresõket pályázati lehetõséghez juttatva segítjük, hogy a pályázati összeggel és annak kiegészítésével egy nagyszerû és szép gesztussal segítsük elõ az ország szépülését és fásításának a javítását.

Ezt a hozzászólásomat is annak szántam, hogy én magam is hozzájáruljak mint a parlament erdõmérnöke, hogy a millecentenárium méltó megünneplésében ilyen módon is kivegyük a részünket. Tisztelettel kérem elnök urat, aki ezt a mozgalmat továbbra is szóval és cselekedettel is támogatja, miniszter urakat is, hogy tegyék lehetõvé, hogy a településekhez eljusson ismételten ez a felhívás, és a pályázat igénybevételével ez a parkosítási mozgalom megvalósulhasson.

Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage