Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Az emberi jogi jogi bizottság bejelentése mellett is az Országgyûlésnek természetesen szavazni kell a módosító indítványokról. Ezt azért jegyzem meg, mert egy elég hosszadalmas, legalábbis az elõzõekhez képest hosszadalmas és egy kicsit bonyolult szavazás elõtt állunk.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 1. és 2. pontjaiban lévõ indítványok az elõterjesztéssel módosítani javasolt törvény módosítással nem érintett részeire terjednek ki, ezért ezekrõl a Házszabály, illetõleg az alkotmányügyi bizottság állásfoglalása értelmében nem szavaz az Országgyûlés.

Nem kapták meg a bizottságok szükséges támogatását a T/1268/19. számú ajánlás 3., 5., 9., 22., 23., 24., 25., 26., 27., 28., 30., 32., 39., 42., 50., 51., 52., 53., 57., 58., 62., 65., 66., 69., 83., 84. és 85. pontjai, ezekrõl tehát nem határoz az Országgyûlés.

(18.00)

Tisztelt Országgyûlés! A képviselõcsoportok számos helyen kértek külön szavazást a kormány által támogatott módosító javaslatokról, illetõleg kérték, hogy a kellõ bizottsági támogatást nem szerzett javaslatokról is határozzon az Országgyûlés.

Az egyharmados támogatást sem kapott módosító javaslatok felsorolását, amelyekre a képviselõcsoportok szavazást kértek, most mellõzöm, ezek ismertetésére a szavazás során a megfelelõ helyen térek ki.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 11., 20. és 54. pontjában lévõ módosító javaslatot elõterjesztõje visszavonta.

Tisztelt Országgyûlés! Az elõterjesztõ elõzetesen írásban minden frakció részére eljuttatta a támogatott módosító javaslatok körét.

Ezek közül a képviselõcsoportok külön szavazást kértek a T/1268/19. számú ajánlás 7., 13., 17., 34., 38. 40., 41., 47., 59., 68. és 81. pontjairól,

a T/1268/21. számú kiegészítõ ajánlás 1., valamint a T/1268/24. számú második kiegészítõ ajánlás, 1. és 2. pontjáról.

Az elõterjesztõ támogatja még a T/1268/19. számú ajánlás 63., 64., 67., 69., 73. és 78. pontjait.

Elõször tehát ezekrõl a módosító javaslatokról határozunk, amelyeket az elõterjesztõ támogat, és amelyekrõl a képviselõcsoportok nem kértek külön szavazást.

A szavazásra feltett módosító javaslatokat tehát az elõterjesztõ támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e e támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 257 igen szavazattal, 14 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg amelyekrõl a képviselõcsoportok külön szavazást kértek.

Az ajánlás 4. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat preambulumának módosításával jogtechnikai jellegû pontosítást javasol. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés a módosító javaslatot 73 igen szavazattal, 201 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem támogatta.

Az ajánlás 6., 7., 8. és 10. pontjában lévõ javaslatok egyaránt a törvényjavaslat 1. §-ának elhagyására, illetõleg az 1. §-ban a törvény 2/A § (1) bekezdésének módosítására, illetõleg új bekezdéssel történõ kiegészítésére irányulnak.

A 6. pontban Sepsey Tamás a törvényjavaslat 1. §-ának elhagyását indítványozza.

A 7. pontban Dornbach Alajos és Kristóf István szerint ne legyen alkalmazható az a rendelkezés, ha a halál meghatározott események során bármilyen okból következett be.

A 8. és a 10. pontban Gyõriványi Sándor az élet elvesztéséért való egyösszegû kárpótlásra jogosultság újabb eseteinek megállapítására tesz javaslatot.

A 6. pontban lévõ indítvány elfogadása kizárja a 7., 8. és 10. pontban lévõ javaslatokat, a 7., 8. és 10. pontban lévõ indítványok ugyanakkor egymás mellett is elfogadhatók.

Elõször tehát Sepsey Tamás javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 6. pontja szerint.

Frakciókérésre szavazunk, bizottságokban nem kapta meg a szükséges támogatást. Az Országgyûlés elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 66 igen szavazattal, 199 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most tehát Dornbach Alajos és Kristóf István javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 7. pontja szerint. A módosító indítványt a kormány és a bizottságok is támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 227 igen szavazattal, 3 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadta.

Most Gyõriványi Sándor javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 8. és 10. pontja szerint. Frakciókérésre szavazunk. Bizottságok nem támogatták. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 39 igen szavazattal, 202 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 12. pontjában Dornbach Alajos és Kristóf István a törvényjavaslat 1. §-ában a törvény 2/A §-a (2) bekezdése helyébe új szöveg felvételét javasolja, amelyben a kárpótlás megállapításakor elhagyja az összegszerû utalást.

Az alkotmányügyi bizottság támogatja, az emberi jogi és a költségvetési bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 89 igen szavazattal, 129 ellenszavazat és 63 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 13., 15. és 16. pontjai alternatív megoldást kínálnak a törvényjavaslat 1. §-ában a törvény 2/A §-a (3) bekezdése helyébe lépõ új szöveg felvételére, illetõleg a bekezdés módosítására.

Mindhárom indítvány a több jogosult esetén történõ felosztás szabályainak módosítását indítványozza.

A 15. pontban lévõ javaslat elfogadása kizárja a 13. és a 16. pontban lévõ indítványokat. A 13. és a 16. pontban lévõ javaslatok ugyanakkor egymás mellett is elfogadhatók.

Elõször Dornbach Alajos és Kristóf István javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 15. pontja szerint. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, az emberi jogi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 77 igen szavazattal, 154 ellenszavazat és 49 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most az emberi jogi bizottság javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 13. pontja szerint. A módosító javaslatot a kormány és az alkotmányügyi bizottság is támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 244 igen szavazattal, 29 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Most Dornbach Alajos és Kristóf István javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 16. pontja szerint. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, az emberi jogi és a költségvetési bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 90 igen szavazattal, 152 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 14. pontban Dornbach Alajos és Kristóf István a törvényjavaslat 1. §-ában a törvény 2/A §-ának új bekezdéssel történõ kiegészítését javasolják.

Eszerint a kárpótlás összegérõl, a kifizetés rendjérõl, határidejérõl, illetõleg ütemezésérõl külön törvény rendelkezzék. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, az emberi jogi és a költségvetési nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 85 igen szavazattal, 139 ellenszavazat és 57 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(18.10)

A 17. pontban Dornbach Alajos és Kristóf István a törvényjavaslat 1. §-ában a törvény 2/A §-ának új bekezdéssel történõ kiegészítésével a házassági tilalom alá esõ egyházi személy kárpótlására állapít meg szabályokat. Az indítványt a kormány és a bizottságok támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 269 igen szavazattal, 6 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 18., 19., 21. 29. és 31., valamint a kiegészítõ ajánlás 1. pontjai egyaránt a törvényjavaslat 2. §-ában a cím és a törvény 2/B-2/D §- ainak helyébe új szöveg felvételére, illetve a paragrafusok módosítására irányulnak. A 18., a 29. és a 31. pontban lévõ javaslatok egymás mellett is elfogadhatók, míg a többi indítvány alternatívája egymásnak. A javaslatok az országból való számûzetésért járó kárpótlásra irányuló rendelkezéseket kívánják a törvényjavaslattól eltérõen megállapítani. Elõször Dornbach Alajos és Kristóf István javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 21. pontja szerint. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, az emberi jogi és a költségvetési bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 92 igen szavazattal, 126 ellenszavazat és 64 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most az emberi jogi bizottság javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 1. pontja szerint. Az indítvány elfogadását a kormány támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 181 igen szavazattal, 45 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 33., 34., 35., 36., 38., 39. és 40. pontjai egyaránt a törvényjavaslat 2. §-ában a törvény 2/D §-ának elhagyására, illetõleg módosítására irányulnak. A 33. pontban Sepsey Tamás a 2. §-ban a törvény 2/D §-a (1) és (2) bekezdésének elhagyását javasolja. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 35., 36., 38., 39. és 40. pontban lévõ indítvány elfogadását, ugyanakkor magába foglalja a 34. pontban lévõ javaslatot. A javaslatot a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen szavazattal, 196 szavazat és 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 34. pontban az emberi jogi bizottság a törvényjavaslat 2. §-ában a törvény 2/D § (1) bekezdésének elhagyását indítványozza. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 35., 36. pontban lévõ indítvány elfogadását. A javaslatot a kormány és az alkotmányügyi bizottság is támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 263 igen szavazattal, 12 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 38. pontjában az emberi jogi bizottság, 40. pontjában pedig Tóth Pál egymás mellett is elfogadható megoldást kínál a törvényjavaslat 2. §-ában a törvény 2/D § (2) bekezdésének módosítására. Az indítványok a különbözõ ellátások együttes összegének maximumára irányuló szabályok módosítását javasolják. Elõször az emberi jogi bizottság javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 38. pontja szerint. A javaslatot a kormány és az alkotmányügyi bizottság is támogatja.

És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 278 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett elfogadta.

Most Tóth Pál javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 40. pontja szerint. A javaslatot a kormány és az alkotmányügyi bizottság is támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 266 igen szavazattal, 3 ellenszavazat és 15 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 41. pontjában az emberi jogi bizottság a törvényjavaslat 2. §- ában a törvény 2/D §-ának új bekezdésekkel történõ kiegészítését indítványozza, amelyben az egy összegû kárpótlásról történõ lemondásra állapít meg szabályokat. A javaslatot a kormány és az alkotmányügyi bizottság is támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 274 igen szavazattal, 1 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 43. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat 3. §-ának elhagyását javasolja. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 44., 45., 46., 56. és 71. pontban lévõ indítvány elfogadását. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, frakciókérésre szavazunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 94 igen szavazattal, 181 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 44. pontjában Hasznos Miklós és Csépe Béla a törvényjavaslat 3. §-ának módosításával a személyes szabadságot súlyosan, 30 napot meghaladóan korlátozó sérelmek egyik esetét állapítja meg a törvényjavaslattól eltérõen. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, frakciókérésre szavazunk. Az Országgyûlés elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító indítványt 74 igen szavazattal, 196 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 45. pontjában Glattfelder Béla a törvényjavaslat 3. §-ában a törvény 3. §-át új ponttal kívánja kiegészíteni, amelyben a személyes szabadságot súlyosan korlátozó sérelmek közé fel kívánja venni az idegen állam szervei bírósága vagy más hatóságának intézkedése alapján végrehajtott cselekményeket. Az ajánlás 46., 56. és 71. pontjaiban visszahivatkozás történik a 3. § új pontjára, ezért ezekrõl együtt határoz az Országgyûlés. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 77 igen szavazattal, 199 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 47. pontjában az emberi jogi bizottság a törvényjavaslat 4. §- ának módosításával a jogszabályi visszahivatkozást pontosítja. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat magába foglalja a 48. pontban lévõ indítványt. A javaslatot a kormány és az alkotmányügyi bizottság is támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 231 igen szavazattal, 13 ellenszavazattal és 39 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 49. pontjában Gellért Kis Gábor... (Boros László: Elfogadta!) Elfogadta, elnézést! Köszönöm, jegyzõ képviselõtársam a helyérõl is segíti a munkámat. (Derültség. - Taps az MSZP padsoraiból.)

(18.20)

Az ajánlás 49. pontjában Gellért Kis Gábor a törvényjavaslat új paragrafussal történõ kiegészítését javasolja. Az indítvány alternatívát képez Sepsey Tamásnak az ajánlás 86. pontjában levõ javaslatával, amelyben a 9. § új bekezdéssel történõ kiegészítését javasolja. Mindkét indítvány szerint nem jár kárpótlás a törvény alapján, ha a sérelmet szenvedett hozzátartozója külföldi államtól ugyanezen sérelemért kártalanításban, kárpótlásban, visszatérítésben vagy bármilyen jóvátételben részesült.

Elõször Gellért Kis Gábor javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 49. pontja szerint. Az emberi jogi bizottság támogatja, a többi nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés 82 igen szavazattal, 166 ellenszavazattal és 36 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Most Sepsey Tamás javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 86. pontja szerint. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 75 igen szavazattal, 203 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A második kiegészítõ ajánlás 1. pontjában az alkotmányügyi bizottság a törvényjavaslat 5. §-a (1) bekezdésének módosításával jogszabályi visszahivatkozásokat pontosít. A javaslatot a kormány és az emberi jogi bizottság is támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 264 igen szavazattal, 7 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 55. pontjában Dornbach Alajos és Kristóf István a törvényjavaslat 5. §-a (2) bekezdésének módosítását indítványozza. Ebben a kárpótlás iránti kérelemre irányuló eljárást kívánják az elõterjesztéstõl eltérõen megállapítani. Az alkotmányügyi bizottság támogatja, az emberi jogi és költségvetési bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 94 igen szavazattal, 139 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 59., 60. és 61. pontjában levõ javaslatok egyaránt a törvényjavaslat 5. § (4) bekezdésének módosítását kezdeményezik. Mindhárom javaslat a kárpótlási eljárásra terjeszt elõ eltérõ szabályokat.

Elõször az emberi jogi bizottság javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 59. pontja szerint. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 60. és a 61. pontban levõ indítvány elfogadását. A javaslatot a kormány támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 211 igen szavazattal, 56 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 68. pontjában az emberi jogi bizottság a törvényjavaslat 6. §-a (2) bekezdésének módosítását javasolja. Ebben arra tesz indítványt, hogy az egy öszegû kárpótlás is képezze a hagyaték részét. Az indítványt a kormány támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 209 igen szavazattal, 50 ellenszavazat és 23 tartózkodás mellett elfogadta.

Az ajánlás 70. pontjában Dornbach Alajos és Kristóf István a törvényjavaslat 6. §-a (4) bekezdésének módosításával a bekezdés jogszabályi visszahivatkozással történõ kiegészítését indítványozza. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 87 igen szavazattal, 164 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 72. pontjában Dornbach Alajos és Kristóf István a törvényjavaslat 7. §-a (1) bekezdésének módosításával határidõt szab az életjáradék megállapítása igényelhetõségének. A módosító javaslat nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, frakciókérésre szavazunk. A tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 67 igen szavazattal, 177 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 76. és 77. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat 7. §-a (2) bekezdésének módosításával, valamint a 8. § (2) bekezdésének elhagyásával az életjáradék folyósítására irányuló szabályokat kívánja elhagyni. A bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 75 igen szavazattal, 201 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 80., 81. és 82. pontjai egyaránt a törvényjavaslat 9. § (2) bekezdésének módosítására irányulnak. Ebben a kárpótlás esedékességének napjára vonatkozóan terjesztenek elõ módosításokat. A 80. és a 81. pontban levõ javaslat alternatívái egymásnak, míg a 82. pontban levõ indítvány mindkét javaslat mellett is elfogadható.

Elõször az emberi jogi bizottság javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 81. pontja szerint. Az indítványt a kormány és az alkotmányügyi bizottság is támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 274 igen szavazattal, 4 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Most Sepsey Tamás javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 82. pontja szerint. Frakciókérésre szavazunk, a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 77 igen szavazattal, 202 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A második kiegészítõ ajánlás 2. pontjában az emberi jogi bizottság a törvényjavaslat 9. §-ának új bekezdéssel történõ kiegészítését javasolja. Ebben a zárórendelkezéseket kívánja módosítani. Az indítványt a kormány és az alkotmányügyi bizottság is támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 219 igen szavazattal, 56 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett elfogadta.

(18.30)

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Újabb határozathozatal következik.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a jövedéki szabályozásról és ellenõrzésrõl, valamint a bérfõzési szeszadóról szóló 1993. évi LVIII. törvény módosításáról és kiegészítésérõl szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/2041. számon, az egységes javaslatot pedig T/2041/7. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A Házszabály 107. § (1/f) bekezdése alapján az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatot nyújtott be, és errõl ajánlás készült T/2041/9. számon.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem dr. Hack Pétert, az alkotmányügyi bizottság elnökét, hogy kívánja-e a bizottság ajánlását szóban kiegészíteni. (Dr. Hack Péter: Nem.) Nem.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Megkérdezem képviselõtársaimat, kíván-e valaki szólni a módosító javaslathoz kapcsolódóan. (Pál Béla szólásra jelentkezik.) Ehhez, vagy zárszót kíván mondani? (Pál Béla: Mindkettõt.)

Akkor megadom a szót Pál Béla képviselõ úrnak, MSZP. (Moraj.) Egy kis figyelmet kérek!

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage