Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérdezem az Országgyûlést, hogy hozzájárul-e az államtitkár úr kéréséhez... (Hangok a Fidesz padsoraiból: Nem!) .., miszerint 30 napon belül adja meg az írásos választ. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - A táblán megjelenõ eredmény: 134 igen, 51 nem, 2 tartózkodás.) Köszönöm szépen.

Kérem, az Országgyûlés határozatképtelen. (Hangok a Fidesz padsoraiból: Szégyen! - Általános zaj.) Kérem képviselõtársaimat, fáradjanak az ülésterembe! (Dr. Kövér László kéri szavazógépének bekapcsolását.) Kövér László gépét kérem bekapcsolni! Kérem, jelentkezzen, akinek nem mûködik a gépe! (Rövid szünet.)

Kérem képviselõtársaimat, fáradjanak az ülésterembe, határozathozatalok vannak. Kérem, hogy az interpellációs idõszakban az ülésteremben tartózkodjanak!

Ismételten kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy hozzájárul-e az államtitkár úr azon kéréséhez, miszerint 30 napon belül írásban adja meg az interpellációra a választ. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - A táblán megjelenõ eredmény: 139 igen, 4 nem, 3 tartózkodás. - A Ház továbbra sem határozatképes. - Felzúdulás és közbekiáltások a jobb oldalról: Szégyen, gyalázat! - Egy hang a Fidesz padsoraiból: Választ! - Hegyi Gyula: Kérünk név szerinti szavazást...)

Tisztelt Képviselõtársaim! Arra kérem minden képviselõtársamat, akik az irodában és a folyosókon tartózkodnak, hogy szíveskedjenek az ülésterembe fáradni! Az Országgyûlés láthatóan még mindig határozatképtelen. (Általános zaj. - Rövid szünet. - Varga Mihály: A 16 millió...)

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály rendelkezései szerint amennyiben az Országgyûlés nem határozatképes, a Ház elnökének az a kötelessége, hogy megkísérli a Ház határozatképességének helyreállítását. Amennyiben ez nem lehetséges, az elnök megállapítja a hiányzó képviselõk névsorát... (Közbekiáltások: Helyes!) .., a napirendi pont tárgyában a határozathozatalt elhalasztja, és a bejelentés nélkül távol lévõk jegyzékét az Országgyûlés legközelebbi ülésén közzéteszi... (Közbekiáltások: Helyes! - Taps.) ..,az ülést a következõ napirendi pont tárgyalásával kell folytatni. (Közbeszólások: Így van!)

Most ismét megkísérlem a határozathozatalt. Amennyiben ez nem sikerül, akkor a következõ interpellációra térünk át. (Hangok az SZDSZ padsoraiból: Kérdésre..!.) Az azonnali kérdések, az interpellációk és a kérdések egy napirendi pont keretében vannak. Kérem türelmüket! A következõ interpelláció elmondására térünk át. Amennyiben ezen értelmezésemmel nem értenek egyet - mivel ez megint egy olyan eset, ami most elõször fordul elõ -, kérem, hogy az alkotmányügyi bizottság ezt majd tisztázza, de most így folytatjuk a munkánkat.

Tehát ismételten megkísérlem feltenni azt a kérdést, hogy az Országgyûlés elfogadja-e az államtitkár úr azon kérését, hogy 30 napon belül kíván írásban válaszolni erre a kérdésre. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - A táblán megjelenõ eredmény: 152 igen, 10 nem, 3 tartózkodás.) Köszönöm szépen.

Meg kell állapítanom, hogy a Ház - ebben a kérdésben legalábbis - nem határozatképes.

Kérem, hogy emellett azért a jelenléti szavazást is végezzük el! (Közbeszólások, általános zaj.) Kérem, aki magát jelenlévõnek érzi, nyomja meg az igen gombot! (Derültség. - Listás jelenlét-ellenõrzés. - A táblán megjelenõ eredmény: jelen van 215 képviselõ, a bejelentett távollevõk száma 61, a be nem jelentetteké 110.)

(15.10)

Köszönöm szépen. A jelenlévõk száma ugyan 215, de a határozatképesség szempontjából az elõbbi döntést illetõen nekem az akkori gombnyomást kell figyelembe vennem. Ezért a határozathozatalt ebben a kérdéskörben elhalasztom, és a Házszabály 43. § (2) bekezdésének megfelelõ intézkedéseket a következõ ülésre megteszem.

Most rátérünk a következõ interpellációra. (Zaj. - Közbeszólások: Kérdés!) Tisztelt Országgyûlés! Dr. Varga László úr... (Közbeszólás: Ügyrendi kérdés!) Nincs ügyrendi kérdésnek helye, megbeszéltük, hogy ügyrendi kérdésnek csak a szünet elõtt van helye. (Zaj.) Ismételten arra kérem önöket, hogy amennyiben a jelenlegi értelmezésemmel nem értenek egyet, ezt a vitát az ügyrendi bizottság elõtt folytassuk majd le. Kérem türelmüket és figyelmüket.

Dr. Varga László úr, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselõje, interpellációját a jövõ héten kívánja elmondani.

Tisztelt Országgyûlés! Dr. Farkas Gabriella, a Magyar Demokrata Néppárt képviselõje, interpellációt nyújtott a földmûvelésügyi miniszterhez "Tervezhetõ-e a mezõgazdaság rendezetlen támogatási rendszerrel?" címmel.

Megadom a szót dr. Farkas Gabriella képviselõ asszonynak. (Zaj.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage