Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A 187/1994. számú kormányrendelet szabályozta az agrárágazat támogatásának módozatait az 1995. évre vonatkozóan. E szerint többek között támogatásban részesült a termelõ, ha az agrárágazat szervezeti, szerkezeti átalakulása érdekében végzett fejlesztést. Így vissza nem térítendõ támogatásra lehetett pályázni állattartó férõhelyek létesítéséhez és ezek tenyészállattal való betelepítéséhez.

A lehetõséggel sok termelõ élt és nyújtott be pályázatot nem kis költséggel. Ezek a termelõk bíztak a támogatásban, de közülük sokan kénytelenek voltak tudomásul venni, hogy ez év elejéig nem kapták meg elfogadott pályázatuk alapján a támogatást, sokan még okiratot sem. Elfogyott a pénz, mondták a földmûvelésügyi hivatalok. Maradtak az ígéretek, de megszületett az ez évi támogatásról szóló 117/1995. számú kormányrendelet, és ezt követõen a múlt év végén kiadott jogszabályok sok-sok módosítása.

Február végén azok, akik az elmúlt évben beadott pályázatra okiratot kaptak, nagy nehézséggel hozzájuthattak pénzükhöz. Azok azonban, akik pályázatuk befogadása után még az okiratig sem jutottak el, a napokban kaptak levelet arról, hogy nyilatkozzanak egy hónapon belül: fenntartják-e pályázatukat. Május 15-e után lesznek esélyesek arra, hogy talán részesülnek az ígért támogatásból.

Az érdeklõdõk azt hallják, sikerült elõteremteni az elmaradt támogatásokra a pénzt. Azt is hallják azonban, hogy az idei pályázatok is veszélyben vannak, mert a határidõ letelte elõtt már elfogyott a pénz. Úgy tûnik tehát, hogy az agrárkormányzat olyan hajóskapitány, aki nem irányít, csak a legnagyobb léket foltozza minden esetben a hajón.

Kérdezem államtitkár urat: Honnan sikerült elõteremteni az elmaradt támogatásokra a pénzt? Nincs-e ez összefüggésben azzal, hogy április közepén már elfogy az idei keret? Szabad-e úgy irányítani egy ágazatot, hogy az irányítók nem terveznek, és az átgondolatlan támogatási rendszerrel a termelõ részére is lehetetlenné teszik a tervezést?

Köszönöm. Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage